Bauk optužio Predsjednicu RH za nacizam: Da je to rekla Angela Merkel u Njemačkoj bi raspravljali staviti li je u zatvor ili neku drugu ustanovu

Predsjednik Kluba SDP-a, Arsen Bauk, komentirao je u Saboru boravak i izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u Argentini.

“Nakon Drugog svjetskog rata mnogi Nijemci su u Argentini tražili i našli prostor za slobodu u kojoj su mogli isticati svoje domoljublje. U te se Nijemce ubraja i Adolf Eichmann, Josef Mengele i mnogi drugi istaknuti i manje znani borci za prostor slobode u kojemu mogu svjedočiti svoje domoljublje”, ironičan je bio Bauk u Saboru.

“Da je to izjavila Angela Merkel, u Njemačkoj bi vladala rasprava o tome hoće li je nakon povratka u Njemačku smjestiti u zatvor ili u neku drugu ustanovu. Kad nešto slično izgovori hrvatska predsjednica, onda je reakcija u Hrvatskoj – ima je, ali je nešto manja. Zato ona to i može izgovoriti”, rekao je Bauk.
Spomenuo je da su “svjedočenje prostora slobode i domoljublja nakon Drugog svjetskog rata” u Argentini imali i Ante Pavelić, Dinko Šakić, Ivo Rojnica, Branko Benzon i brojni drugi članovi ustaške emigracije. “Naravno da ovim ne generaliziram da su svi Hrvati u Argentini pripadnici ustaškog pokreta i njihovi dužnosnici, ali u kontekstu u kojem je to rečeno i nakon nekih izjava poslije toga, predsjednica mora dobro objasniti ovu svoju izjavu”, poručio je Bauk.
Bauk tu nije stao s oštrim kritikama predsjedničina ponašanja. “Kad predsjednica ide u Pazin, hvali se nonom i nonotom partizanima, kad ide u Argentinu, onda su ovi iz ’45. borci za slobodu i domoljublje. Kad ode u Lisinski na sjednicu SNV-a, onda je njihova predsjednica. Kad ode u Vukovar, Srbija i Hrvatska nisu prijateljske države i tako dalje”, rekao je Bauk, dodavši da takve izjave ostavljaju mrlju na karijeri predsjednice, kojoj je poručio da bi bilo bolje da stvori jedinstven stav i njega se drži “i u Vukovaru i u Lisinskom i u Buenos Airesu”.
“Kad ona negdje ode, mi se moramo bojati što će reći, pa je onda bolje da ni ne ide nigdje”, rekao je Bauk.

Share This Article