Kako IDS isisava novac iz gradova i općina

Većina pulskih gradskih društava, barem jedno županijsko, a zasad, prema trenutno dostupnim informacijama, i Općina Marčana u suradnji s Darijom Mezulićem svjesno su izigrali zakon, nasmijavši se državi i građanima u brk, te još jednom dokazali postojanje klijentelizma unutar vladajuće istarske stranke.

Naime, ta su društva 2013. godine potpisala ugovor o poslovnoj suradnji s Mezulićevom tvrtkom Ivula, iako je baš te godine Ministarstvo uprave naložilo Istarskoj županiji davanje otkaza Dariju Mezuliću, tom bivšem IDS-ovom načelniku Općine Medulin, koji je, valja podsjetiti, bio zaposlen kao stručni savjetnik tadašnjeg istarskog župana i najmoćnijeg istarskog političara Ivana Jakovčića. Razlog otkaza bio je taj što je Dariju Mezuliću izrečena pravomoćna presuda zbog koje nije mogao obnašati nikakve funkcije u javnom sektoru, odnosno biti zaposlen u lokalnoj i područnoj samoupravi.

Triput pravomoćno osuđen

Inače, bivši je IDS-ov načelnik čak tri puta pravomoćno osuđivan: 2003. osuđen je na kaznu zatvora od deset mjeseci, uvjetno na dvije godine, zbog zlouporabe službenog položaja i krivotvorenja službenih isprava, zatim je 2007. osuđen na kaznu zatvora od godinu dana, uvjetno na dva mjeseca, zbog krivotvorenja službenih isprava i zloporabe položaja i ovlasti, te je 2009. zbog sklapanja štetnog ugovora dobio godinu dana zatvora, uvjetno na tri godine.

Žal za Mezulićem u Županiji bio je javno vidljiv. Valerio Drandić, načelnik županijske uprave, za naš je list tada izjavio: “Moram reći da mi je s jedne strane, one ljudske, jako žao, a s druge nas to bitno osakaćuje za osobu koja je najstručnija u segmentu javne nabave u Istarskoj županiji. Ozbiljno ćemo se morati pomučiti da ga nadomjestimo”.

Koordinirana akcija potpisivanja ugovora pulskih gradskih poduzeća (ne svih) s tvrtkom Ivula započela je odmah nakon što je Mezulić dobio otkaz u Županiji. Angažirali su ga radi, kako većina njih piše u odgovorima na naš upit, radi savjetovanja u javnoj nabavi. Prema njihovim navodima, ispada da javna nabava nije postojala prije 2013., odnosno nitko je nije obavljao na zakonit način. Gotovo svi odreda pravdaju se da su ugovaranjem vanjskog suradnika zapravo uštedjeli novac jer u postupku javne nabave mora sudjelovati osoba s važećim certifikatom, a oni su, umjesto da zaposle dodatnu osobu, angažirali jeftinijeg vanjskog suradnika. No, u registru certifikata u području javne nabave nalazimo da neka gradska i jedno županijsko društvo imaju certificirane zaposlenike za obavljanje tih poslova, piše Glas Istre.

Facebook Komentari