HDZ pred raskolom zbog Istanbulske konvencije: Tko neće poslušati Plenkovića i što im smeta

Zbog definicije pojma rod u Istanbulskoj konvenciji dio istaknutih HDZ-ovaca neće slijepo poslušati premijera, piše RTL.

Najavom da kreće u ratifikaciju Istanbulske konvecije, Andrej Plenković dobio je ozbiljnu i otvorenu oporbu u vlastitoj stranci. Sutra zato okuplja Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a. Uoči tog prijelomnog sastanka RTL-ova Damira Gregoret doznaje da je dio samog vrha stranke više nego skeptičan oko argumenata kojim ih Plenković sutra može uvjeriti da Istanbulsku konvenciju prihvate.

“Ovo je ozbiljan posao, Vlada nije šala”, izjavio je jučer predsjednik Vlade Andrej Plenković. A osim u Vladi, premijer ima posla i s partnerima, ali i sa samim HDZ-om.

Kako bi uvjerio vrh stranke da u Saboru prihvate Istanbulsku konvenciju za sutra je sazvao sjednice stanačkih tijela, iako je glavni kritičar i politički tajnik HDZ-a, Davor Ivo Stier s predsjednicom u Argentini.

Partneri iz HRAST-a, pak, najavili su referendum protiv ratifikacije. A problema s neprihvaćanjem ima i u vrhu HDZ-a, dio je postao javan na jučerašnjem okupljanju velikogoričkog HDZ-a.

“Referentna konvencija za mene je Sinajska konvencija. Znate koja je to konvencija? To vam je dragi Bog objavio Mojsiju deset zapovijedi”, izjavio je Mirko Matić (HDZ), osnivač ogranka HDZ-a Zagrebačke županije.

“To je tema u koju idemo zbog biti te Konvencije, a to je zaštita žena u našem društvu- To vam savjetujem da pročitate, i vi kolega Matiću, a onda tek da donosite stavove”, uzvratio mu je Plenković.

Šef parlamenta, a i glavni tajnik stranke bio je još oštriji: “Moramo voditi računa da ni jednim svojim potezom, da ni jednom svojom javnom izjavom ne dovedemo u pitanje funkcioniranje vladajuće većine, Vlade RH i države u cjelini”, rekao je Gordan Jandroković.

Dio HDZ-ovaca smatra da se Konvencijom uvodi rodna ideologija, pa se najavljuju ograde:

“Dokument ima u svome prijedlogu ograde koje su dozvoljene i kao takav biti će predstavljen na Vladi”, najavila je ministrica demografije Nada Murganić.

Nejasno je kakve točno jer je rezerve koje se odnose na rod, po Istanbulskoj konvenciji, nemoguće aktivirati, piše RTL.

Potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić, uz Davora Ivu Stiera, Miru Kovača i Milijana Brkića, također nije za ratifikaciju konvencije. Za RTL je objasnila da je sporno uvođenje rodne ideologije.

“Pročitala sam je više puta, u čl. 78 piše da se ne mogu staviti rezerve oko rodne ideologije. Ako to ne dozvole, onda treba poboljšati zakonodavstvo”, rekla je Maletić.

Zekanović poslao otvoreno pismo Stieru: Ivo, vrati se kući, pusti Argentinu

Facebook Komentari