Predsjednica ročnicima: Pozivam vas da ostanete u ovoj prekrasnoj zemlji i u njoj gradite svoju budućnost i budućnost vaših obitelji

U Središtu za temeljnu obuku u vojarni “123. brigade HV-a” u Požegi održana je svečana prisega 21. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju.

Zapovjednik Milan Čorak vodio je ceremoniju, a vojnici su svečano prisegnuli. Potom su im se obratili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, ministar obrane RH Damir Krstičević i predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović.

Šundov je vojnicima čestitao prisegu. Današnjom ste se prisegom obvezali na vjernost svojoj domovini te na profesionalno izvršavanje svojih obveza, uz dosljedno poštivanje Ustava i zakona. Ovakve svečanosti su uvijek naša obveza, odati počast i izreći zahvalu našim poginulim, nestalim, ranjenim i umrlim suborcima i njihovim obiteljima. U današnjem globaliziranom svijetu, punom kriza i izazova razvijamo vojsku spremnu i sposobnu zaštititi hrvatske nacionalne interese, te zajedno sa saveznicima i partnerima doprinositi miru i stabilnosti u svijetu. Naša HV će se i dalje nastaviti razvijati prožeta domoljubljem i pobjedničkim duhom kojeg smo stekli u pobjedničkom ratu, kao i iskustvima stečenim u provedbi međunarodnih operacija, potpore miru i provedbi zadaća i potpore stanovništvu u zemlji, kazao je među ostalim Šundov.

Ministar obrane Damir Krstičević pozdravio je sve nazočne i kazao da je iznimno ponosan kad vidi mlade ljude, mlade domoljube ovako postrojene. Ovom prilikom želim se zahvaliti i čestitati roditeljima naših ročnica i ročnika što su vas odgojili u tom duhu. Ovim činom svečane prisege postali se dio Hrvatske vojske, vojske pobjednika iznikle u Domovinskom ratu. To je poziv koji podrazumijeva puno odricanja, ali je i velika čast, kazao je među ostalim potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i vrhovna zapovjednica OS-a RH pozdravila je sve nazočne. Ne samo u vojnoj službi već i u svim segmentima društva potreban nam je nesebičan rad i zalaganje za opće i veće dobro. Zbog toga, i opet iznova, ovakve prigode u meni bude vjeru da s pravom i samouvjereno gledamo u budućnost naše domovine. Današnjom prisegom postajate dio jedne velike domovinske obitelji, Hrvatske vojske. Postajete nasljednici najslavnijeg razdoblja hrvatske povijesti i nastanka hrvatske države u obrambenom i pobjedničkom Domovinskom ratu, postajete nasljednici hrvatskih branitelja među kojima sigurno ima vaših očeva i djedova. Time se zauvijek možete ponositi, kazala je među ostalim predsjednica i vrhovna zapovjednica OS-a RH.

Pozivam vas da ostanete u ovoj prekrasnoj zemlji i u njoj gradite svoju budućnost i budućnost vaših obitelji.

Vojni poziv je sve samo ne lagan, a u današnjem promjenjivom i krajnje nestabilnom okruženju traži stalno usavršavanje i neprekidni samoprijegorni rad na razvoju sposobnosti. Poteškoće i izazove koje ćete susretati prihvatite onom mladenačkom neopterećenošću svojstvenom ljudima vaše dobi. Prihvatite ih kao vrijednu uspomenu i prvi korak u nadam se, dugoj službi hrvatskoj državi. Koliko god izazovan i težak vojni poziv bio, toliko je on i častan. Unaprijed vama, koji se odlučite na takav životni put, kao vrhovna zapovjednica oružanih snaga, iskreno zahvaljujem i čestitam na spremnosti za žrtvu, za hrvatsku domovinu. Ujedno vam mogu dati obećanje da ćemo se, kao i do sada, nastaviti neumorno zauzimati za stalni razvoj oružanih snaga, njihovu modernizaciju, a posebno za podizanje uvjeta života vas vojnika.

Gospođe i gospodo ročnici, još jednom vam čestitam na vašoj odluci da služite hrvatskom narodu i svim građanima te i na taj način iskazujete svoju odanost hrvatskoj državi. Svima vama želim uspješan nastavak i završetak dragovoljnog vojnog osposobljavanja. Neka vam ova svečanost bude poticajem da uvijek jednakim žarom budete domovini vjerni. Hvala vam, kazala je među ostalim predsjednica i vrhovna zapovjednica, javlja HRT.

Facebook Komentari