EK učinila korak prema kažnjavanju Poljske

Prvi put u povijesti Europske unije jedna se zemlja, Poljska, približila aktivaciji članka 7, tzv. nuklearnoj opciji u europskom ugovoru u kojem se jedna članica može kazniti oduzimanjem prava glasa u europskim institucijama ukoliko se utvrdi da sustavno i ozbiljno krši vladavinu prava, narušava demokraciju i temeljna prava zajamčena Lisabonskim ugovorom.

Europska je komisija prije nešto više od dva mjeseca predložila pokretanje članka 7. protiv poljske vlade jer ni dvogodišnji trud Europske komisije niti nalazi Venecijanske komisije Vijeća Europe nisu uvjerili vladajuću poljsku Stranku prava i pravde da odustane od reforme pravosuđa, reforme koja, prema nalazima svih međunarodnih tijela, stavlja sudstvo te zemlje direktno pod kontrolu politike.

Rezolucija kojom je parlament zatražio države članice što prije odluče o kršenju vladavine prava u Poljskoj korak je dalje u disciplinskom postupku protiv poljske vlade.

Josef Weidenholzer, zastupnik Kluba socijaldemokrata, kaže kako pokretanje članka 7 nije upereno protiv poljskog naroda. Ovo je posljednja opomena, signal vladi koja ne poštuje naša upozorenja. Ona ne dolaze od birokrata, radi se o obvezama koje proizlaze iz ugovora o Europskoj uniji. Vlasti koje to ne poštuju, lažu svoj narod. Dvije godine Komisija upozorava poljske vlasti da reformama pravosuđa krši vlastiti ustav, rekao je Weidenholzer.

Frans Timmermans, podpredsjednik Europske komisije, kaže kako je u samo dvije godine u Poljskoj doneseno 30 zakona koji svojim zbirnim učinkom u potpunosti ograničavaju nezavisno sudstvo i razdvajanje sudske i izvršne vlasti. Cijeli pravosudni sustav zemlje time je uzdrman, dodao je.

Zastupnici iz redova vladajuće Stranke prava i pravde branili su svoju vladu tvrdeći kako pravni stručnjaci nisu do sada obavili posao koji su trebali jer su u sustavu ostali ljudi iz komunističkog režima koji su davno trebali biti maknuti.

Ali poljski sudci u prosjeku imaju 45 godina, a reformom se pravosuđe podvodi pod diktat politike, utvrdila je Venecijanska komisija Vijeća Europe čije je zaključke poljska vlada obećala prihvatiti ali nije.

Ministri vanjskih prošla prošli su tjedan podržali zahtjev Komisije u kojem se traži povlačenje spornih zakona. Michael Roth, njemački državni tajnik za europske poslove kaže kako nije isključena ni jedna mogućnost. Nadamo se da će doći do razumnog rješenja, ali ako se to ne dogodi, raspravit ćemo buduće mjere. To je cilj članka 7. Nitko od nas ne želi da stvari odu tako daleko.

Uredno rješenje mogao bi ponuditi novi poljski premijer Moravicki. Za početak pristaje na razgovor. Za provedbu Komisijinih zahtjeva istječe krajem mjeseca, piše HRT.

TAGGED:
Share This Article