Nataša Novaković nova Dalija Orešković

Nataša Novaković dobila je u petak, što je bio drugi pokušaj, 78 glasova u tajnom glasovanju saborskih zastupnika i tako je postala nova predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
Nakon što je saborski Odbor za Ustav i Poslovnik ranije ovoga tjedna odlučio da će se u Saboru ponoviti glasovanje o predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, zastupnici su se u petak oko 13:30 povukli na tajno glasovanje, a nakon što predsjednik Sabora Gordan Jandroković objavi rezultate, nastavit će se rasprava o izmjenama saborskog Poslovnika, koja traje od ponoći.

Kandidatkinja je, podsjetimo, ostala samo jedna, Nataša Novaković, kojoj je prošli put za prolaz nedostajao jedan glas – dobila ih je 75 prije dva tjedna, a hoće li danas dobiti potrebnih 76 glasova promatralo se s posebnom pažnjom kao svojevrsna provjera ima li predsjednik HDZ-a premijer Andrej Plenković većinu.

A kad je u Saboru ovoga petka oko 13 sati na red za glasanje napokon došla točka oko izbora nove šefice Povjerenstva, no za stanku se javio SDP-ov Arsen Bauk: “Imamo nasušnu potrebu obratiti se javnosti vezano uz glasanje o predsjednici Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa”.
Demokracija je procedura, ona zahtjeva minimum strpljenja, kazao je prije stanke njegov stranački kolega Peđa Grbin i sa saborske govornice poručio da SDP neće sudjelovati u, kako je rekao, ‘nakaradnoj proceduri’ oko izbora Povjerenstva.
Prije dva tjedna Sabor je glasovao prijedogu koji je dan, jedna je kandidatkinja odbijena zbog svojega rada u Povjerenstvu, a druga nije dobila većinu. Sabor je odbio predložene kandidatkinje, podsjetio je Grbin.

“U ovoj nakaradnoj situaciji još ćemo jednom kršiti Poslovnik i pokušati izvući još koji glas da bi se postigla većina za samo jednog kandidata”, kazao je Grbin dodavši kako bi se natječaj svakako trebao ponoviti da zastupnici glasaju između barem dva kandidata, prenosi N1.

Svako ponavljanje glasanja nakon što su kandidatkinje odbijene prije dva tjedna je neprihvatljivo, poručio je i Mostov Robert Podolnjak kazavši da ni Most neće sudjelovati u glasovanju, a isto je najavila i GLAS-ova Anka Mrak Taritaš.

Ako ima imalo obraza, pozivam aktualnu kandidatkinju Natašu Novaković da i ona povuče svoju kandidaturu, kazao je Branimir Bunjac iz kluba Živog zida i Snage te zastupnicima poručio da će se osramotiti glasanjem za samo jednu kandidatkinju.
Podsjetimo, bivša predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković odustala je od kandidature što je objavila u Točki na tjedan objasnivši da je to za nju jedini logičan potez.

Premda oporba sada kritizira i najavljuje bojkot idućeg glasanja, to su zapravo već jednom učinili jer usprkos javnom zazivanju Orešković, na glasanju se, primjerice, nije pojavilo desetak SDP-ovih zastupnika.

SDP-ovci su također nakon propala pokušaja izbora predsjednice i povlačenja Orešković smatrali da treba imati na umu da se od saborskog glasovanja dogodio novi trenutak te da bi nadležni saborski Odbor za izbor i imenovanja morao utvrditi preostale kandidate i novu listu za predsjednicu Povjerenstva.

No vladajući su na Odboru za Ustav i Poslovnik usvojili zaključak da se ponavlja glasanje o predsjednici, a ne da se ide na novi izbor na što je oporba najavila bojkot, a SDP zaprijetio i Ustavnim sudom.

Facebook Komentari