Ne samo Njemačka, još neke zemlje spremaju se na zabranu dizelaša

Komentatorica HRT-a Zvjezdana Heina u poslovnom komentaru u Studiju 4 osvrnula se na najavu njemačke vlade da se, neovisno o sudskoj odluci – uvede mogućnost zabrane prometa za vozila s motorima na dizelsko gorivo u središtima gradova i kako bi se to moglo odraziti na Hrvatsku.

U Njemačkoj ima 45 milijuna vozila, od čega je trećina dizelaša. Ukidanje će se odraziti na automobilsku industriju, a upitna je sudbina 12 milijuna vozila. Pojavljuje se i problem javnog prijevoza – tko će prihvatiti ‘višak putnika’. Višak automobila, kaže Heina ‘progutat’ će Turska, Ukrajina i Bliski istok, ali i Hrvatska. Mi smo lani uvezli oko 55 tisuća rabljenih vozila, od čega je 87 posto dizelaša. Prosječna starost vozila u Hrvatskoj je 13 godina. “Ne možemo reći da će drastično pasti cijena vozila u Hrvatskoj, upravo zbog odljeva automobila na ostala tržišta”, dodala je.

Podsjetimo, sudovi u Stuttgartu i Duesseldorfu su prošle godine donijeli odluku po kojoj gradovi u borbi za čišći zrak i zdravlje građana smiju uvesti zabrane za vozila s dizel-motorima. Nakon toga su gradovi i savezne pokrajine slučaj uputile na Savezni upravni sud koji treba odlučiti postoje li pravni temelj za uvođenje zabrana.

Zabranu već u idućoj godini uvodi Kopenhagen – pa su bicikli preplavili grad. U planu im je da se do 2025. godine 50 posto prometa odvija biciklima, sad je to oko 41 posto. Danci su ljubitelji električnih automobila – za njih se kaže da ‘imajuviše utičnica nego benzinskih pumpi’. Također, zabrane prometa dizelašima do 2015. najavili su Oslo, Pariz, Madrid, London i Bruxelles, a nakon toga postupno mijenjanje benzinskih automobila – električnima.

Facebook Komentari