Istarska policija uzaptila ribarski brod u hrvatskom moru

Istarska policija objavila je da je u utorak popodne u hrvatskim teritorijalnim vodama zatečena talijanska ribarica.

“Danas oko 14,30 sati praćenjem tehničkih sustava za nadzor državne granice na moru službenici Nacionalnog pomorskog centra za prikupljanje podataka uočili su kako talijanska ribarica prelazi državnu granicu i ulazi u teritorijalno more Republike Hrvatske. Zbog brzine i načina kretanja bilo je za pretpostaviti da je ista u prekršaju zbog obavljanja nezakonitog ribolova, a samim time i nezakonitog prelaska državne granice. Informacija o tome je odmah proslijeđena najbližem policijskom plovilu Policijske uprave istarske koje je promptno reagiralo i bilo spremno za postupanje”, navodi se u priopćenu PU istarske.

Navode da je ribarica oko 15,20 sati sprovedena u luku Umag zbog poduzimanja daljnjeg postupka iz nadležnosti policije.
Podsjećaju da Ministarstvo unutarnjih poslova nadzire i štiti državnu granicu na moru uporabom policijskih plovila i tehničkih sustava koji sadrže i podatke dobivene sa radara i kamera a koji su postavljeni na najboljim lokacijama sa kojih možemo nadzirati čitavu državnu granicu na moru kao i ukupni morski prostor RH.
“Pozornost policije posebno je pojačana u vrijeme kada na moru vladaju loši vremenski uvjeti i kada prekršitelji smatraju da bi mogli proći neopaženo. Dovoljan broj policijskih plovila i tehnički sustavi kojima raspolažemo garancija su sigurnosti naše granice kao i vanjske granice EU, i pokazatelj spremnosti na sve izazove u svim vremenskim uvjetima, kao i spremnost za preuzimanjem zahtjevnih schengenskih zadaća”, navodi se u priopćenju.

Share This Article