Plenković u Delnicama: Goranima nije problem puno snijega, nego malo novaca

Jutros uz veliku hladnoću snijeg ponovno pada u Gorskom kotaru. U Delnicama je snježna mećava, temperatura je -12 stupnjeva, a snijega je više od 1,5 metara. U Delnice je stigao i premijer Andrej Plenković te ministri Damir Krstičević i Oleg Butković. Premijer se sastao s gradonačelnikom i županom, a zatim je održan sastanak Kriznog stožera.

Gorani trebaju pomoć države u čišćenju snijega i saniranju štete. Grad Delnice je za čišćenje snijega osigurao, 1.35 milijuna kuna, a već je dosad potrošeno oko 3 mil. Premijer je obećao pomoć. “Pratit ćemo vremenske prilike i svi će pomoći i s državne i županijske razine. Zbog toga i postoje određeni mehanizmi u proračunu, uključujući i proračunske zalihe”, kazao je Andrej Plenković. Pozvao je sve građane da brinu o susjedima, osobito starije dobi.

Župan Zlatko Komadina ponovio je da je Goranima “aposolutno nužan” Zakon o Gorskom kotaru te više sredstava. Smatra kako je svima jasno da su troškovi za čišćenje snijega i inače enormno povećani te da to mora biti sustavno riješeno. “Goranima nije problem ono čega imaju previše, a to je snijeg, nego ono čega imaju premalo, a to su novci. Povećani su i troškovi života svima koji ovdje žive. Prema tome, Zakon o Gorskom kotaru je nešto što je aposlutno nužno”, dodao je.

Premijer Andrej Plenković, u pratnji župana Komadine i gradonačelnika Kneževića obišao je zimske službe na terenu. Gradonačelnik Delnica Ivica Knežević rezolutno će, kaže, tražiti nova sredstva za sufinanciranje Zimske službe i od države i od županije jer su “Delnice na koljenima”.Snijegom zameteni grad s pomoću mehanizacije i dalje čisti vojska.

Ministar obrane Damir Krstičević ponovio je kako je Hrvatska vojska uvijek sa svojim narodom. Dodao kako se u ovakvim situacijama pokazuje snaga i važnost sustava Domovinske sigurnosti, jer se zajedničkim djelovanjem svih institucija pravodobno pruža pomoć, piše HRT

Facebook Komentari