Leković reagirao na izjave Nine Obuljen

N1

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Saša Leković obratio se putem svog profila na Facebooku ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Poštovana ministrice kulture,
Vrlo pozorno sam pratio Vaše današnje gostovanje u emisiji Nedjeljom u dva na HTV1 i neugodno sam iznenađen dvjema Vašim izjavama.

Ustvrdili ste kako je od početka bilo jasno da će za novac iz Europskog socijalnog fonda namijenjenih medijima zajednice moći natjecati samo neprofitni mediji iako znate da je prvi prijedlog Ministarstva kulture bio da se taj novac može dodjeljivati i komercijalnim medijima na što sam kao predstavnik HND-a u radnoj skupini za utvrđivanje kriterija za dodjelu tog novca službeno reagirao (o čemu postoji dokument). Konačna odluka da za novac mogu natjecati samo neprofitni mediji je zapravo priznanje Ministarstva kulture da je HND bio u pravu.
Također sam vrlo neugodno iznenađen Vašom reakcijom na moju izjavu (emitiranu u prilogu u emisiji) kako je Hrvatska jedna od samo nekoliko zemalja u EU u kojoj glavnog ravnatelja nacionalnog medijskog servisa imenuje parlament i da to treba promijeniti. Naime na tu ste izjavu reagirali tvrdnjom kako ja imputiram sadašnjoj vlasti krivnju za nešto za što nije odgovorna.
No ja uopće nisam nikoga optužio nego sam samo rekao notornu činjenicu koju sam do sada javno izgovorio više puta. A kad god sam imao priliku elaborirati tu tvrdnju uvijek sam isticao da je prethodna SDP-ova vlast promjenom Zakona o HRT-u utjecaj politike na izbor glavnog ravnatelja HRT-a dodatno povećala, a HDZ koji je to u oporbi s pravom kritizirao nakon dolaska na vlast nije Zakon izmijenio nego ga je zloupotrijebio jednako kao i prije toga SDP.
Ukratko u današnjoj emisiji Nedjeljom u dva emitirana je u vezi te teme jedna moja rečenica – tvrdnja da Zakon o HRT-u treba promijeniti (i) na način da Hrvatski sabor više ne postavlja glavnog ravnatelja. Ništa manje i ništa više. Tvrdeći drugačije zapravo Vi imputirate meni što nije korektno”, napisao je Leković.
Podsjetimo, ministrica Obuljen Koržinek gostovala je u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva gdje je između ostalog rekla kako pojedine političke skupine žele od kulture napraviti ideološko bojno polje.
Optužbe da je Ministarstvo ukinulo financiranje nekim neprofitnim medijima nazvala je dijelom folkora.
“Moje je mišljenje da nije dobro da Ministarstvo kulture financira medije – to jednostavno nije dobro. Nije u cijelosti ukinuto financiranje neprofitnih medija, već onaj dio koji nije bio dobro napravljen”, rekla je ministrica.
Ministrica je u emisiji rekla i kako je SDP-ova vlada bez ikakve javne rasprave u Zakonu o HRT-u izmijenila proceduru biranja Glavnog ravnatelja.
“Zakon o HRT-u je jedan od zakona koji se najčešće mijenjao i ući ćemo u raspravu o tome. Za 2018. planiramo Zakon o elektroničkim medijima. Iduće goine ćemo raditi na zakonu o medijima a otvorit ćemo i dva propisa Zakona o HRT-u i Zakona o HINA-i koji će trebati samo izmjene i dopune. Ali prije treba postići konsenzus”, kazala je, prenosi N1.

Share This Article