Kolinda Grabar-Kitarović primila je u posjet predstavnike srbijanskih udruga nestalih

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je u posjet predstavnike srbijanskih udruga nestalih slijedom dogovora tijekom prošlotjednog posjeta predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Republici Hrvatskoj.

Uz Predsjednicu na sastanku su bili predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i predstavnici sigurnosno-obavještajnih agencija Republike Hrvatske. Sastanku je nazočila i veleposlanica Republike Srbije u Republici Hrvatskoj Mira Nikolić.

Glavna tema ovog susreta bilo je pitanje rješavanja sudbine osoba srpske narodnosti, nestalih na području Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata. Izaslanstvo je izvijestilo Predsjednicu o svojim dosadašnjim aktivnostima i naporima u pronalasku i rasvjetljavanju sudbina nestalih.

Polazeći ponajprije od prava obitelji da saznaju istinu o sudbini svojih najmilijih, predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je snažnu potporu Republike Hrvatske i ustrajnu osobnu predanost u rješavanju ovog pitanja. Kazala je kako je to prvenstveno humanitarno pitanje te da vjeruje kako će dijalog omogućiti jedan pozitivan iskorak.

U razgovoru je naglašena nužnost suradnje svih uključenih te izražena nada obje strane kako će predstojeći mjeseci donijeti napredak kako bi se neizvjesnost obitelji privela svom kraju.

Pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić izvijestio je o dosad učinjenom kao i naznačio spremnost kontinuirane suradnje po pitanjima koja su istaknuli predstavnici udruga nestalih, prenosi N1.

Facebook Komentari