Bošnjaković o nazovi mini reformi pravosuđa i navodnom ubrzanju Ovršnog zakona – do ljeta

Vlada je u saborsku proceduru uputila prijedloge izmjena šest pravosudnih zakona – mini reformu u pravosuđu. Predlaže se spajanje prekršajnih s općinskim sudovima. Istodobno, u Vinkovce, Đakovo, Kutinu, Sesvete i Pazin vratit će se prošireni općinski sudovi. Mijenjaju se i odredbe o izboru predsjednika Vrhovnoga suda i glavnog državnog odvjetnika. Ubrzava se i način imenovanja sudaca, a njihove imovinske kartice postat će javno dostupne.

Nakon predstavljanja zakonskih izmjena – ministar Dražen Bošnjaković otkrio je da će se nacrt novog ovršnog zakona – donijeti do ljeta. O tome što donosi mini pravosudna reforma i kakve će izmjene doživjeti Ovršni zakon ministar je govorio u Temi dana. Radna skupina za Ovršni zakon, kazao je – ušla je u intenzivniju fazu. Formirane su podskupine koje se bave različitim dijelovima kao što su ovrha na nekretnini, ovrha na novčanim sredstvima, ovrha na pokretnini. “Temeljni ciljevi novog Ovršnog zakona su: brza i efikasna ovrha, ali ovrha koja će biti najmanje bolna za ovršenika. Također želimo smanjiti troškove ovrhe. Komparirat ćemo naša rješjenja s najboljim slovenskim i austrijskim rješenjima te rješenjima iz povučenog zakona o javnim ovršiteljima”, kazao je ministar.

Bošnjaković smatra i da će proces nagodbe u Agrokoru ići dalje svojim ritmom i da će uspješno završiti na zadovoljstvo većine vjerovnika. “Nakon nagodbe dobit ćemo vlasničku strukturu koja će osigurati daljnje poslovanje cijele Agrokor grupe. Svima je u interesu da do nagodbe dođe”, kazao je. Na pitanje o mogućoj kaznenoj odgovornosti Ante Ramljaka – kazao je kako nije stekao takav dojam. “Proces je bio transparentan i u ovom slučaju može se eventualno pričati o moralnim dilemama”, kazao je.

Bošnjaković u ožujku ide u posjet Beogradu a sa srbijanskom kolegicom razgovarat će o univerzalnoj jurisdikciji o ratnim zločinima. Rekao je kako hrvatskoj strani taj zakon i takvo načelo nije prihvatljivo. “Otvoreno je pitanje i na koje se hrvatske građane u Srbiji pripremaju ili vode određeni postupci. U proceduri je i sklapanje sporazuma o procesuiranju ratnih zločina. Ima cijeli niz pitanja o kojima želimo razgovarati. Ne želimo priječiti Srbiji ulazak u EU, želimo susjeda državu vladavine prava, ali ćemo na nekim stvarima inzistirati – posebno vezano za zakon o regionalnoj jurisdikciji i procesuiranje ratnih zločina”, zaključio je.

Bošnjaković obećava nekakvo ubrzanje oko Ovršnog zakona, Strinavić upozorava da radi sataraš, a radna skupina plod je interesnih lobija da dodatno zaštite svoj lukrativni posao

Facebook Komentari