Život s Vlastom: Sjećate se udvaranja na „starinski“ način? Udvaranja toliko lijepog ali i različitog od današnjeg virtualnog svijeta

Piše: Vlasta Janton

Današnje generacije nažalost ne poznaju takav način udvaranja, što je prava šteta, jer takvo, udvaranje na starinski način ima svoju posebnu draž.

Danas se sve svodi na virtualni svijet, na facebook, instagram, twitter, te razne druge društvene mreže koje služe isključivo za upoznavanje potencijalnog partnera. Svi su na tim mrežama dotjerani, lijepi, stavljaju se najbolje fotografije…dakle, osoba se prezentira u svom najboljem svjetlu, u naljepšem izdanju. Dok stvarnost može biti sasvim drugačija od one prikazane u virtualnom svijetu. Niti su svi divni i krasni, niti dotjerani, niti pametni, niti rade najbolje poslove, niti žive u vilama, a niti u luksuznim stanovima, a niti ne posjećuju razne partije kako to sve prikazuju na mrežama.

Komunikacija preko takvih mreža je daleko lakša i jednostavnija nego ikada prije. Sve ti je na dlanu, ponuda šarolika, samo jedan klik i ulaziš u jedan tuđi život, bez imalo straha da ćeš možda biti odbijen. Jer, ako neće jedna, hoće druga. A sve u par minuta razgovora, bez previše truda, bez previše davanja. Sve je to instant, sve je to brzinski, nema tu nekih skrivenih simpatija. Jer, odvija se isuviše brzo, nema spontanosti.

Nekada se uživalo u slatkom iščekivanju hoće li nazvati na telefon, pa se kraj tog telefona i sjedilo, a ljutilo ako bi slučajno zvao neki rođak pa se razgovor brzo privodio kraju. Udvaranje na starinski način ima doista posebnu draž. Prvi pogledi sretnu vam se dok ste u šetnji s prijateljicom, ili na nekom rođendanu, ili na putu do škole ili posla. I onda, sve češće se nađete u situaciji kako pazite da budete u isto vrijeme na istom mjestu kada bi to bila i vaša simpatija. Danima se gledate i smješkate jedno drugom, i tek kad se skupi dovoljno hrabrosti, djevojci se i pristupilo. Pogledi su isprva sramežljivi, ispitivački, pomalo oboreni.

Pa kad te pita za šetnju vikendom ti skačeš od sreće, tih par sati prođu kao u snu, ali još se ne držite za ruke, samo razgovarate. O svemu, o njezinim ali i njegovim interesima, željama, snovima. I tako u jednoj šetnji, samo shvatiš da te uhvatio za ruku, da ti se nježno smješka, vidiš mu u očima zaljubljenost, i zacrveniš se, osjećaje više ne možeš sakriti. Nakon nekoliko šetnji…poljubi te. Polako i nježno, ne želeći te prestrašiti da možda misliš kako pretjeruje.

Jedno nedjeljno popodne odvede te na kolače, prošetate gradom, dogovarate mogući odlazak u kino. Nema tu nikakvih virtualnih mreža, mobitela, i gledanja svakih dvije minute u te iste mobitele. Vaša sva pažnja usmjerena je na osobu koja vam je zarobila srce. Poslije kina odete na toplu čokoladu, zagrli te dok šećetem, pa otprati tvojoj kući. I onda se još deset puta okreneš da mu mahneš, sve dok mu se silueta ne izgubi u mraku.

Pokloniti djevojci cvijet ili njezinu omiljenu čokoladu, dok je čeka na dogovorenom mjestu, nije bila rijetkost, već nešto što je stvar reda i kulture. I dok tako, lijepo dotjerani odlaze na ples, on joj prilikom ulaska na plesnjak pridrži kaput, privuče stolac, i pazi da joj večer bude ugodna.

Zajedno odlaze na izlete, koncerte, na kupanje na obližnju rijeku ili more. Pokazati nježnost, zagrliti djevojku, i poljubiti je u društvu nije bio znak slabosti ili sramote, već želje da se pokaže koliko je sretan uz nju. Nije bilo rijetkost vikendom uzeti dekicu, sjesti pod rascvalu jabuku, lješkariti, čitati iz najdraže knjige. Pojesti voća iz košarice koja se ponijela da se zasladi ionako prepun slasti dan. I samo tako ležati na dekici, držati se za ruke, gledati u plavo nebo s pokojim oblačkom dovoljno je da vas napuni srećom, ljubavlju i mirom. U tom trenu osjećati se kao da na svijetu ne postoji nitko osim vas.

Nema ništa ljepše od udvaranja na starinski način, od ljubavi na starinski način, od pružanja nježnosti i pažnje na starinski način. Srećom, još uvijek postoje muškarci koji to znaju i umiju pokazati.

Share This Article