Novi povjerenik za Agrokor mora otkriti kome je plaćeno 7 mlrd. kuna

Odlazak Ante Ramljaka s čela izvanredne uprave Agrokora ne mora ugroziti nagodbu koja bi spasila Agrokor, ali samo pod dva uvjeta, kaže Mićo Ljubenko, odvjetnik i stručnjak za trgovačko pravo i stečajeve.

– Prvi je da Vlada brzo imenuje novog povjerenika. Drug je da on izađe s puno transparentnijim podacima pred vjerovnike. Mora izaći s puno jasnijom verzijom nagodbe, i što je izuzetno važno, s jasnim podacima koliko je komu dosad plaćeno starih dugova tijekom procesa izvanredne nagodbe. Nitko sad ne zna koliko je koji vjerovnik pojedinačno dobio starog i graničnog duga, a procjena je da je isplaćeno oko sedam milijardi kuna – kaže Ljubenko.

Oko 500 milijuna eura je otišlo za plaćanje kreditora koji su sudjelovali u novom kreditiranju za vrijeme Ramljaka. To je čuveni roll-up kredit u kojem su oni posudili 1,06 milijardi eura, a polovica novca je iskorištena odmah da im se isplate stari dugovi. Postoje samo procjene da je dobavljačima i ostalim vjerovnicima isplaćeno oko 400 milijuna eura starog i graničnog duga, ali nitko ne zna koliko komu i u kojem točno omjeru. Ljubenko to smatra jednim od ključnih promjena u radu novog povjerenika koja je nužna za brzo postizanje nagodbe.

– To ne može biti poslovna tajna. Ovo je sudski postupak i nužno je da bude potpuno transparentan – poručuje Ljubenko.

On podsjeća da tzv. Lex Agrokor ima točno ograničeni rok trajanja.

– Ili će mijenjati zakon ili će 9. srpnja biti kraj s nagodbom ili bez nje. Osam mjeseci je trebalo samo da se utvrde vjerovnici, sad treba raditi brže, efikasnije i transparentnije – zaključuje Ljubenko, pišu 24sata.

Share This Article