Izetbegović ponovno udario po Hrvatima u BiH ali i Hrvatskoj: Ako Hrvatska nastavi s ignoriranjem interesa, stavova i prava BiH, ti odnosi, koji su još dobrosusjedski, neizbježno će se pogoršavati

Prvi čovjek Bošnjaka Bakir Izetbegović dao je intervju portalu faktor.ba, čiji dio prenosimo:

Vjerujete li da će se do svibnja pronaći rješenje za izmjene izbornog zakona i što ukoliko se ne pronađe i uđemo u izborni proces s postojećim zakonskim rješenjem?

– Nadam se da se ipak nećemo dovesti u tu situaciju i da će sve parlamentarne političke stranke dogovoriti rješenje. Očekujem snažniju medijaciju međunarodne zajednice, jer odluka Ustavnog suda BiH u predmetu Ljubić se odnosi na ustavno rješenje koje je visoki predstavnik svojedobno nametnuo, uz ostalo, smanjujući broj delegata iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda sa 30 na 17.

Što je pozadina optužbi Dragana Čovića o stvaranju “islamske države”, koje on sad pokušava relativizirati? Strategija da se diskreditiraju Bošnjaci kao politički faktor radi ostvarenja svojih političkih ciljeva ili nešto drugo?

– Kolega Čović je govorio o stvaranju “islamske države” u BiH, i govorio je to pred predsjednikom EPP-a Josephom Daulom. Nakon te tvrdnje ja sam kazao da ću napustiti sastanak ako se nastavi s takvim drskim besmislicama. Cilj stavljanja takvih hipoteka na vrat Bošnjaka je pokušaj izjednačavanja strana, relativiziranja presude Prliću i ostalima za udruženi zločinački poduhvat.

Svesrdnu podršku u stigmatiziranju Bošnjaka pružaju i hrvatski dužnosnici i mediji. Može li se u takvim okolnostima govoriti o dobrosusjedskim odnosima, naročito ukoliko u obzir uzmemo i neriješena pitanja s Hrvatskom poput pristupa otvorenom moru, odlaganja nuklearnog otpada ili eksploatiranja hidropotencijala?

– Ako Hrvatska nastavi s ignoriranjem interesa, stavova i prava Bosne i Hercegovine, ti odnosi, koji su još dobrosusjedski, neizbježno će se pogoršavati. Mnogo toga smo godinama gurali pod tepih, i krajnje je vrijeme da se iskreno pristupi rješavanju desetljećima starih otvorenih pitanja. Na to nas obavezuje i nedavno usvojena Nova strategija EU-a. I nas i Hrvatsku.

Isti ti mediji Vas optužuju za, kako to interpretiraju, pozivanje na rat i nove sukobe te Vas povezuju s nepostojećim paravojnim formacijama. Kako komentirate takve optužbe?

– Rade to i hrvatska i srpska strana. Hrvatskoj je cilj novi izborni zakon, srpskoj nešto opasnije od tog – izgovor za vlastitu radikalizaciju, za stvaranje vlastitih paravojnih jedinica, za tvrdnje o “nemogućem životu s Bošnjacima” i potrebi za “izlaskom iz propale zajednice koja se radikalizira” i tako dalje. Sve što oni rade, i planiraju raditi, imputirat će nama.

Koje argumente nudi Dragan Čović kada odbija dati suglasnost za potpisivanje ugovora države s Islamskom zajednicom u BiH, što je postalo, kako on sam kaže, pitanje političkih odnosa u BiH?

– To je jedna od izjava koje nisu trebale Draganu Čoviću – prava Islamske vjerske zajednice, jedine koja nema ugovor s državom BiH, povezivati s političkim odnosima, trgovinama, uvjetovanjima?! Čović je otkrio što je pravi razlog oduzimanja prava Islamskoj zajednici, dakle direktna politička trgovina. Sad vjerojatno slijedi okretanje priče od ovog pravog razloga u drugom smjeru, ulazak u detalje, dovest će se u pitanje elementi ugovora koji se odnose specifično na muslimane i kojih nema kod drugih vjerskih zajednica – džuma, vakufi, hidžab…

Trebaju li građani BiH biti zabrinuti zbog masovnog naoružavanja policije u entitetu Republika Srpska i kome aktualna vlast u tom entitetu šalje poruku, Federaciji BiH ili opoziciji na entitetskom nivou?

– Naravno da ima mjesta za brigu. Nisu nabavili 2.500 kompleta školskog pribora. Nabavili su deseterostruko više pušaka od realnih potreba policije RS-a. Uznemirujuća je to poruka za sve normalne i dobronamjerne ljude u BiH.

Hoće li, kada i kako prestati uporne provokacije i destabilizacije koje proizvodi Milorad Dodik? Može li nas njegova politika ponovo odvesti u sukobe?

– Ne smijemo nasjesti na provokacije, pristati da budemo uvučeni u destabilizaciju i konflikte. Naš odgovor će biti ubrzanje integracijskih procesa koji vode u članstvo BiH u EU i NATO, snažna suradnja i držanje fokusa ovih asocijacija na Balkanu i BiH. Dodik će postupno umoriti i sebe i vlastite pristaše. Teret koji nosi ekonomija Republike Srpske se povećava, to je zaduženost koja je po glavi stanovnika trostruko veća nego u Federaciji BiH, i to je broj umirovljenika koji raste. U isto vrijeme se smanjuje broj mladih ljudi koji nose taj teret, koji rade u realnom sektoru, vraćaju dugove i izdržavaju sve ostale kategorije društva i stanovništva. Intenziviranje krize intenzivira i proces odlaska mladih ljudi. Zamorit će se Dodikova politika konflikta, izgubit će potisak i stati. I bit će to u dogledno vrijeme, kaže Izetbegović, uz ostalo, za faktor.ba.

Facebook Komentari