Vučić na sastanku s Hrvatima: Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena

Hrvatska traga za još 1945 nestalih osoba, pa obitelji nestalih traže da Srbija otvori vojne arhive. U tijeku je sastanak udruga nestalih osoba i Aleksandra Vučića.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić primio je danas predstavnike hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, koje je predvodio Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

“Za hrvatsku nacionalnu manjinu u Srbiji stižu bolja vremena”, obećao je Vučić na tom sastanku. To je njihov drugi susret u samo tjedan dana. Podsjetimo, prvi su se put susreli u Zagrebu tijekom Vučićevog posjeta Hrvatskoj. Danas je u Beogradu dogovoreno rješavanje konkretnih problema – uređenje infrastrukture u mjestima s pretežno hrvatskim stanovništvom, primjerice uređenje Doma kulture u Tavankutu te rodne kuće bana Josipa Jelačića.

Za loš položaj Hrvata u Srbiji kriv je nedostatak komunikacije s državnim institucijama, što će se u budućnosti otkloniti, zaključeno je u Beogradu. Novi je susret srbijanskoga predsjednika i hrvatskih predstavnika dogovoren za mjesec dana..

Vučić je u podne primio i predstavnike hrvatskih udruga nestalih osoba. Kako javlja reporterka Nove TV Anita Martinović, iz udruga nestalih Vučiću su donijeli poklon – bedž Crvenog križa za nestale.

Podsjetimo, Vučić je prije tjedan dana bio u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, a tom je prilikom dogovoren i ovaj susret. Hrvatska traga za još 1945 nestalih osoba, pa obitelji nestalih traže da Srbija otvori vojne arhive. Vučić je u Zagreb donio matične knjige iz Dvora na Uni i informacije o troje nestalih, ali i dao obećanje. “Imat ćemo mi toga još, sve što može pomoći u pronalaženju nestalnih lica, sve ćemo pronaći i mislim da ćemo imati značajnih pomaka u narednom periodu”, kazao je Vučić tijekom posjeta Hrvatskoj.

S kakvim zahtjevima idu pred Vučića i što od sastanka očekuju, otkrila je u nedjelju u Dnevniku Nove TV Ljiljana Alvir, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja.

“Idemo sa zahtjevom da Vučić izvrši utjecaj na institucije u Srbiji koje su relevantne za pitanje nestalih, da dostave Hrvatskoj sve ono što je traženo kako bi se riješilo pitanje nestalih, kao i sve druge informacije iz arhiva u Srbiji”, rekla je Alvir.

Na pitanje vjeruje li da je Vučić iskren u svojim obećanjima, Alvir je istaknula da on vodi politiku Srbije koja je na putu prema Europskoj uniji i postavljanja sebe kao lidera na ovom području te mora pokazati određenu razinu moći.

“Ovo je za njega možda i najjednostavnije pitanje na kojem može pokazati da on može i hoće”, rekla je Alvir, koja već godinama traži svog mlađeg brata. “Informacije o njemu nalaze se u Srbiji i za to imamo svjedoka. Njegovo likvidiranje zabilježili su oficiri JNA, a podaci su u njihovim arhivima”, kazala je Alvir, prenosi dnevnik.hr.

Facebook Komentari