Velika akcija spašavanja zarobljenih planinara podno vrha Risnjak

HGSS Stanice Delnice pokrenuo je akciju spašavanja i evakuacije planinara koje je snježno nevrijeme zarobilo u zimskom skloništu na Risnjaku.

Spašavatelji su došli do predjela Cajtige te im predstoji završnih 200 metara visinskog uspona do skloništa. Zbog opasnosti od lavina u vršnim dijelovima, hodati će u navezu uz osiguranje na kritičnim dionicama.

Ranije:
Nakon jučerašnjeg poziva dvoje planinara koji su zbog vrlo loših vremenskih uvjeta bili primorani ostati u zimskom skloništu podno vrha Risnjaka, jutros je pokrenuta akcija spašavanja kako bi se planinari evakuirali u smjeru Platka.

U dogovoru s prognostičarima DHMZ-a, akcija je pokrenuta u vremenskom prozoru kada se očekuje prestanak snježnog nevremena ali i dalje uz snažan vjetar. Spašavatelji su se uputili smjerom od Platka preko Cajtiga do vrha Risnjaka. Zbog velikih količina snijega koji na mjestima u zapusima doseže više od 3 metra te novih količina svježeg snijega, spašavatelji će se kretati turnim skijama i pokušati pripremiti stazu za planinare koji se moraju kretati bez skija ali sa krpljama koje im spašavatelji donose.

Procjenjeno vrijeme akcije je 12 sati, te se dolazak na Platak očekuje u kasnim večernjim satima. U pripravnosti su spašavatelji Stanice Rijeka i ostali članovi Stanice Delnice, piše HGSS.

Facebook Komentari