PRIJENOS Grmoja o odboru i Agrokoru: Ova izvedba je pokazala nešto indirektno, Plenković se pokušava oprati od svega

Sabor je sjednicu i danas počeo stankom nakon koje su zastupnici govorili o jučerašnjoj sjednici Odbora za gospodarstvo.

Na početku sjednice klubovi zastupnika zatražili su stanku. HSS je tražio stanku zbog stanja u Petrokemiji, Željko Glasnović zbog beskućnika u Hrvatskoj, a Branimir Bunjac kako bi istaknuo odgovornost premijera u slučaju Agrokor. Branko Bačić tražio je stanku na temu aktualna politička situacija, a Miro Bulj iz istog razloga. Bojan Glavašević stanku je zatražio također zbog aktualne političke situacije, kao i Milorad Batinić.

Milorad Batinić rekao je da u našem političkom prostoru imamo svega daleko više nego politika.

“Jučer sjednica Odbora to nije bilo istražno tijelo nego da javnost bude dodatno informirana. Nije mi bilo ugodno slušati, a vjerujem ni građanima, pa se nemojmo pitati zašto građani gube vjeru u politiku. Jučer smo imali ljude koji nas mogu informirati o svemu”, rekao je. Dodao je kako je HNS-u bitno stanje u Agrokoru i budućnost.

“Ja moram pohvaliti glumce, dobro su se spremili, što im je bilo po volji odgovarali su”, rekao je u Saboru Nikola Grmoja.

“Uz primjese djelomičnih istina i sentimenta, gotovo uz suze u oku, izvedba gotovo za pet. Ali ova izvedba je pokazala nešto indirektno, Plenković se pokušava oprati od svega”, kaže Grmoja.

“Osim što štitite udbaše zatvaranjem arhiva, ovim pokušajem spina ste nadmašili svoje udbaške kolege. Ipak smo uspjeli dobiti neke odgovore i nove informacije. Je li još ikome šokantno da je potpisan ugovor koji nisu pročitali?”, rekao je Grmoja.

“Da zaključim, jučer smo dobili jasno priznanje povjerenika da je pogriješio angažiravši svoju bivšu tvrtku. To je nama u oporbi svima jasno od prvog dana. Naš premijer još mudro odvaguje. Nakon izlaska Mosta iz Vlade imamo roll up kredit, a mi smo nudili alternativno financiranje”, rekao je Grmoja.

Josip Borić (HDZ) rekao je da HSS za Petrokemiju brine na način da vrijeđaju sve one koji donose odluke u korist te firme.

“Što se tiče Agrokora, jučer smo mislili da je Odbor dovoljan forum unutar kojeg možemo doći do odgovora i da neće više biti stanki na početku sjednica. Jutros počinjemo s istom temom. U čemu je problem. Oporba je jučer prošla k’o bosi po trnju, nespremni, sveli su to na uspješan PR povjerenika. A bilo je dobroh, stručnih odgovora”, kaže Borić.

“Nisu pitali nijedno pitanje o budućnosti Agrokora. Ali činjenica je da su se odgovori davali. Nema tajni u Agorkoru”, rekao je.

“Ramljak je dao više pitanje nego odgovora. Jučer je ministrica dala šokantan odgovor da je ona pisala zakon. Ministrica Dalić valjda misli da smo mi idioti pa da vjerujemo u takav razvoj stvari. Ne vjerujem niti riječ takvog objašnjenja”; rekao je za govornicom Ivan Vilibor Sinčić koji se osvrnuo ja jučerašnji Odbor za gospodarstvo na kojem su ministrica Dalić i Ante Vrdoljak odgovarali na pitanja o Agrokoru.

“Pitanje na koje nismo dobili odgovor koji je jučer ucviljen govorio da mu treba još tri mjeseca, 200 milijuna kuna je potrošeno za savjetnike, sve je i dalje u zraku, rezultata konkretnih nema. Jučer je Ramljak odradio sjajan PR-ovski posao. Pitanje koje nismo razriješili je da Ramljak nije objasnio je li zaposlen ili ne”, kaže Sinčić. Pozvao je premijera da se prestane skrivati iza svojih ministara i da dođe u Sabor i odgovori zašto čuva ljude koji se nalaze u sukobu interesa. Kaže i da je pobuđena sumnja da će država snositi troškove ovog postupka.

Željko Glasnović govorio je o problemu beskućnika. “Ima li Hrvatska strategiju za smanjivanje broja beskućnika? Ti problemi su direktno vezani za ekonomski razvoj. Ključni problem je kod nas da iz propale države nismo uskladili obrazovni sustav s tehnologijom. Mi smo još u sivoj industriji iz 30.-ih godina prošlog stoljeća”, rekao je Glasnović.

“Život je nemilosrdan. Kad završite na ulici teško se vratiti gdje ste bili”, rekao je. Kaže da se događa porast veterana na ulicama.

“Neke ovdje je smetalo kad je jednom katoličkom vrtiću dodijeljeno 200.000 kuna, a nije ih smetalo što država daje milijune kuna časopisima koji pljuju po Hrvatskoj”, rekao je.

“Nakon kratkog vremena moramo opet govoriti o Petrokemiji. Vlade nigdje nema, nikoga ne zanima sudbina 1700 radnika i cijele jedne regije”, poručio je Klub zastupnika HSS-a nakon stanke.

Poručili su kako je očito cilj smanjiti vrijednost Petrokemije do te granice da će se kupiti za par kuna.

“Iscrpili smo jutarnju seansu, pa možemo prijeći na dnevni red”, rekao je potpredsjednik Sabora Željko Reiner.

Share This Article