Napetost raste: Dobavljači čvrsti i ne priznaju Ramljakov prijedlog nagodbe, Plenković još mudruje

Sve je više nervoze uoči postizanja dogovora o sklapanju nagodbe vjerovnika Agrokora, a čini se da se stvara i alijansa nezadovoljnika prijedlozima Ante Ramljaka, izvanrednog povjerenika koncerna. Dobavljači, među kojima su najveće hrvatske tvrtke, ne mogu se pomiriti s činjenicom da Ramljak ne uvažava njihov zahtjev o povlaštenom tretmanu njihovih potraživanja vezanih za financijske instrumente.

Zahtjev nije nerazuman jer riječ je o ključnim potraživanjima za nekoliko većih tvrtki u Hrvatskoj. Tako je Franck potpuno izložen tim oblikom potraživanja, a i potraživanja Vindije uvelike su vezana za financijske mjenice. Riječ je o više od tri milijarde kuna na kojima bi moglo doći do otpisa većih i od 70 posto. Udruga dobavljača Agrokora koja se sastala i u utorak otpočetka inzistira da ih se zaštiti s maksimalnim otpisima do 30 posto objašnjavajući da je to maksimum koji mogu podnijeti.

Budući da im Ramljak to nije uvažio, razumljivo je da se protive nacrtu nagodbe i podjeli na skupine vjerovnika. Nagodba im ne odgovara ponajprije zbog ideje da svaka tvrtka pojedinačno plaća svoja potraživanja po jedinstvenom tzv. vodopadu naplate koji primat daje osiguranim vjerovnicima i roll-up kreditorima.

Dobavljači su uglavnom poslovali s Konzumom, koji ima i najviše dugova, a najmanje imovine pa bi po tom modelu za vjerovnike, nakon razlučnih vjerovnika Konzuma i sudionika roll-up aranžmana ostalo malo, ako ne i premalo. Iz tog razloga ne odgovara im ni to kako su podijeljeni vjerovnici jer nastupa u više skupina. U jednoj se bore za naplatu robe, gdje imaju svojevrsnu garanciju da će im biti plaćeno barem 80 posto računa. S financijskim potraživanjima pak sudjeluju u skupini s bankama, financijskim društvima s kojima nemaju ništa zajedničko. Banke su se osigurale što razlučnim pravima, što roll-up-om, tvrde u redovima dobavljača, kao i da banke nisu osigurale tek manji udio ukupnih obveza pa će lakše preživjeti veliki otpis. Nama je to gotovo cijeli dug, žale se na položaj u kojem se nalaze.

dok se vjerovnici grupiraju u skladu s interesima i mogućnostima naplate, premijer Andrej Plenković još nije ohladio “vrući krumpir” vezan za naknade konzultantima u Agrokoru. Na pitanje novinara je li donio odluku o sankcioniranju Ramljaka, Plenković je jučer rekao da nije odlučio. – Nisam još zato što je izvješće dosta dugo, detaljno. Čini mi se da tu nema nekakvih pravnih elemenata, s obzirom na to da su to ugovori između privatnih kompanija. Ono što mi smeta je etički aspekt – rekao je Plenković, ali nije otkrio hoće li biti sankcija. Ipak, istaknuo je da je vremena malo, odnosno tek dva mjeseca do postizanja nagodbe i da je njemu najvažnije da se ne ugrožava proces sklapanja nagodbe, da kompanije funkcioniraju, da se zadrže radna mjesta te da smisao i cilj zakona o izvanrednoj upravi bude ostvaren, piše Večernji.

Share This Article