Porfirije o korijenima SRB i HRV i istom narodu; Pola sata od Zagreba žive Srbi kao u Africi; Prozvao i sunarodnjaka koji je zatajio svoje ime

Okupljene na skupštini SNV-a pozdravio je i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, koji je pohvalio Vučića što je smogao snage doći u Hrvatsku unatoč atmosferi “i s ove i s one strane granice”.

“U ovom trenutku ima mnogo onih koji bi parazitski htjeli umanjiti značaj susreta. Možda nam se čini da do njega nije moralo doći jer će efekt biti nepovoljan. Ali susret između predsjednice Hrvatske i predsjednika Srbije jeste banja koji će efekte tek pokazati. I zbog toga vam neizmjerno hvala u ime svih Srba i svih pravoslavnih koji žive u Republici Hrvatskoj”, rekao je Porfirije, koji je naglasio isprepletenost srpskih i hrvatskih života.

Porfirije je, tumačeći geneologiju naroda, rekao kako je još je Porfirogenet pisao o jednom narodu, uostalom, kaže lingvisti mogu objasniti da korijeni SRB i HRV dolaze iz istog značenja.

“Zar je važno da li je netko potekao iz ovog ili onog naroda ukoliko se trudimo očuvati ono što se zove čovjek. Naravno, važan je identitet, a SNV postoji da bi očuvao identitet. Međutim, postoje razni identiteti, ali najvažniji je duhovni. Ukoliko on nije zdrav, svaki drugi je prije ili kasnije osuđen na iščeznuće i propast”, poručio je, prenosi dnevnik.hr.

Upozorio je da na pola sata ili sat vožnje od Zagreba žive pravoslavni Srbi koji žive kao u Africi.

“Postavimo sebi pitanje što smo učinili da bismo očuvali svoj identitet. Znam da se plašite, možda za to postoji mnogo objektivnih razloga. Ali ima i subjektivnih, možda je tako lakše”, kaže Porfirije, dodajući da ako idemo linijom manjeg otpora samo produbljujemo frustraciju i strah.

Kritizirao je jednog sunarodnjaka kojeg nije imenovao, a koji je tražio da se “s filma makne njegovo ime”.

“Nakon što je u Bruxellesu prikazan jedan film, on je tražio da se makne njegovo ime, to nije dobro”, kazao je Porfirije. Nije rekao o kojem je filmu riječ.

“Moja poruka je da mi počnemo od sebe i da krivicu ne prebacujemo na druge”, zaključio je Porfirije, koji je Vučiću poručio da je njegov dolazak u Hrvatsku veliko ohrabrenje i podrška.

Bandić: Počašćen sam što sudjelujem u povijesnom sastanku

Skupu se obratio i Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, koji je zahvalio SNV-u što grade mostove suradnje. “Danas je prigoda na zajedničko sjećanje na brojne izgrađene mostove”, rekao je Bandić, dodajući da izazovi koji stoje na putu ne smiju nikad sakriti ono što smo zajedno sagradili.

“Interkulturalni dijalog je život, a posijala su ga dva predsjednika, Republike Hrvatske i Republike Srbije”, rekao je Bandić, dodajući da suštinski odnos između hrvatskog i srpskog naroda će odrediti budućnost na balkanskim prostorima. “Danas sam posebno počašćen i ponosan da sudjelujem u povijesnom sastanku u Lisinskom, a rekao bih i novim pomacima u prijateljskom odnosu između Hrvata i Srba, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji”, rekao je Bandić.

Facebook Komentari