Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine u Katoličkoj Crkvi 11. veljače

Piše: Ana Diklić

Svjetski dan bolesnika utemeljio je papa Ivan Pavao II. posebnim pismom datiranim 13. svibnja 1992. i naslovljenim na kardinala Fiorenza Angelinija, predstojnika Papinskog vijeća za pastoral zdravstvenih djelatnika, a kao cilj toga Dana naznačena je želja da se društvo senzibilizira za potrebe bolesnika, te da im se osigura bolja zdravstvena skrb.

Kao datum obilježavanja Svjetskog dana bolesnika izabran je 11. veljače, kad se u Katoličkoj Crkvi slavi spomendan Blažene Djevice Marije Lurdske, budući da je marijansko svetiše u Lourdesu, poznato po brojnim čudesnim ozdravljenjima, postalo velikim okupljalištem bolesnika koji se ondje dolaze moliti.

Bolest ne bira mjesto ni vrijeme, spol niti godine… Dogodi se onda kada to najmanje očekujemo, a bolesni ljudi imaju samo jednu želju, a to je da ozdrave.

U svojoj ovogodišnjoj poruci Papa Franjo je istaknuo da svaka bolnica ili dom može biti vidljivi znak i mjesto za promicanje kulture susreta i mira, gdje bolest i patnja, kao i stručna i bratska pomoć doprinose nadvladavanju svake granice i podjele.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana bolesnika je staviti bolesnika i njegove potrebe u središte zdravstvene i društvene skrbi te svakom oboljelom pružiti kvalitetnu skrb, osigurati dostupnost zdravstvenih usluga i omogućiti zadovoljavanje tjelesnih, mentalnih i duhovnih potreba. Osim stručne pomoći u zdravstvenoj skrbi, od osobite je važnosti human pristup i emocionalna podrška oboljelima. Niti jedan bolesnik se ne bi trebao osjećati odbačenim ili zaboravljenim. Povodom ovog dana želi se zahvaliti i svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima, koji skrbe za bolesnika, na trudu i humanosti koju iskazuju svojim samoprijegornim radom.

Definicija bolesti je samo jedna, a milijun mogućnosti da pomognemo bolesnima, nemoćnima i siromašnima, ne samo na ovaj dan, nego svakoga dana. Istovremeno, naša ljudska i kršćanska obveza je pomoći ljudima koji svakodnevno skrbe za bolesne i umiruće u obitelji ili na radnom mjestu.

Pomozimo jedni drugima i učinimo sve što možemo kako bi oboljelima olakšali njihovu patnju!

Facebook Komentari