Skandal nakon otvorenja ZOI u Pjongčangu, sportaši dvije zemlje ostali bez mobitela

Na dan svečanog otvorenja Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu izbio je i prvi skandal koji je čak završio i diplomatskom notom.

Organizatori su predvidjeli da svaki od oko 4.000 sportaša koji sudjeluju na ZOI dobiva na poklon Samsungov smartphone Galaxy Note8 vrijedan 1.100 dolara, ali se pokazalo da su svi dobili skupocjene mobitele osim sportaša iz Irana i Sjeverne Koreje.

Mediji su javili da sportaši iz Sjeverne Koreje i Irana nisu dobili poklone jer su te zemlje pod sankcijama Ujedinjenih naroda te da bi to bilo kršenje rezolucije UN-a. Iranci su potom prozvali južnokorejskog proizvođača elektronske opreme Samsung kao krivca zbog čega četvero iranskih sportaša nisu dobili smartphone i zaprijetio da će ovaj događaj utjecati na odnose kompanije s Iranom.

Samsung se oglasio priopćenjem u kojemu kažu da je za distribuciju darova zadužen isključivo Međunarodni olimpijski odbor (MOO), a MOO je potom obećao da će i Sjevernokorejanci i Iranci dobiti mobitele, s tim da su sjevernokorejski sportaši “zamoljeni” da uređaje ne nose sa sobom u domovinu.

U petak prije ceremonije otvorenja Organizacijski odbor Igara u Pjongčangu (POCOG) se i službeno ispričao iranskim sportašima, prenosi Gol.hr.

Facebook Komentari