Osječki HDZ tvrd orah: Nema preslagivanja s HNS-om i nemoralnih koalicija

Bilo je dima – ali se vatra ipak nije pojavila. Hrvatska demokratska zajednica neće inicirati preslagivanje snaga u Gradskom vijeću Osijeka u kojemu je od prošlolipanjskih izbora u oporbi.

Podsjetimo kako je Ivan Vrkić, kao nezavisni kandidat, izabran za gradonačelnika Osijeka uz podršku SDP-a, HNS-a, HSS-a i lokalnih umirovljeničkih udruga. Ta je lista osvojila deset mjesta i uz široku koaliciju s Mostom formirala većinu u Gradskom vijeću.

HDZ je također osvojio deset mandata, ali je kao stranka s pojedinačno najviše osvojenih mandata ipak ostao u oporbi. No, od održavanje prve sjednice Gradskog vijeća konstantno je tinjala ideja o preslagivanju. Posebice jer je gotovo istovremeno Hrvatska narodna stranka na nacionalnoj razini ušla u koaliciju s HDZ-om. HNS i HDZ su u koaliciji i u Skupštini Osječko-baranjske županije. Jedino su na gradskoj razini ostali na različitim stranama.

Takvom razvoju situacije u Osijeku djelomice je kumovala i obezglavljenost gradskog HDZ-a. Kada je ta priča krajem godine završena izborom Ivana Radića za predsjednika osječkog HDZ-a, očekivalo se kako će se krenuti u preslagivanje Gradskog vijeća. No…

– HDZ nikada i nije službeno najavio kako će ići na preslagivanje u Gradskom vijeću, pa slijedom toga ne mogu sada reći kako smo od tog i odustali – kaže Radić.

Ipak, izvjesno je kako je ideja o preslagivanju postojala, posebice s HNS-om kao logičnim partnerom. U osječkom slučaju to bi značilo da se četiri HNS-ova vijećnika moraju odreći SDP-a, pa i, na neki način, okrenuti se od gradonačelnika Vrkića. Upravo je Ivan Vrdoljak kao predsjednik HNS-a predložio Vrkića za gradonačelnika u prvom mandatu, a na odgovor na pitanje protivi li se i zašto preslagivanju u Osijeku, odnosno slaganju koalicije koja bi bila preslika nacionalne razine, nismo od njega uspjeli saznati. Nije, naime, odgovarao na telefonske pozive.

Neslužbene informacije govore, a Radić ih nije negirao, ali ni potvrdio, da su lokalni HNS-ovci bili zainteresirani “za dogovor” uz uvjet da nove podjele pozicija unutar gradske uprave i sustava. A Radić je protiv bilo kakve trgovine.

– U Osijeku sada na djelu imamo najnevjerojatniju moguću koalicija, kao nigdje u Hrvatskoj. Većinu čine stranke čiji čelnici i istaknuti ljudi nigde dalje ne bi mogli zajedno popiti kavu. U javnosti je, naime, poznat animozitet između HNS-a i SDP-a, Mosta i SDP-a, a da se ne govori o odnosu HNS-a i Mosta. Sve je vidljivije i to na štetu građana Osijeka da takva koalicija ni ovdje ne funkcionira – upozorava Radić.

Matematički, HDZ je mogao krenuti u stvaranje nove većine i mimo HNS-a, no i to bi značilo, kaže Radić, da se ponovno ulazi u onu vrstu političke travestije kakva je godinama kočila razvoj Osijeka.

– Takva bi većina bila čisto politikantstvo, bila bi suprotna interesima i dobrobiti Osječana. Vidjeli smo u proteklih sada gotovo pet godina da te široke koalicije, uskih pojedinačnih ili stranačkih interesa, vođene klijentelizmom nikome ne donose dobro. U takvim kombinacijama HDZ u Osijeku više nikada neće sudjelovati – kaže čelnik osječkog HDZ-a.

Budućnost? HDZ će, najavljuje Radić, postati jasna, čvrsta i konstruktivna oporba gradskoj vlasti.

– Pratit ćemo svaki njihov korak i djelovanje, korigirati ih u svim temama koje su u interesu građana Osijeka. Bit ćemo oporba kakvu gradonačelnik do sada nije imao, zapravo po prvi put ćemo ga suočiti s oporbom budući je do sada nije niti bilo zahvaljujući raznim interesnim savezima koji su sklapani u gradskom vijeću – najavljuje Radić.

ODLUČNOST ŽUPANA ANUŠIĆA

Radić kazuje kako Osijeku nedostaje snaga i odlučnost djelovanja kakvu je, primjerice, na županijskoj razini uveo HDZ-ov župan Ivan Anušić. “Vidljivo je to najbolje iz primjera ukidanja autobusnih linija. Anušić je odmah otišao u Zagreb, sjeo s resornim ministrima i premijerom Plenkovićem i u roku od jednog dana pronađeno je konkretno rješenje. Takva aktivna i efikasna komunikacija sa središnjom vlasti u ovom trenutku nedostaje Gradu Osijeku”, rekao je Radić, prenosi Glas Slavonije.

TAGGED:
Share This Article