Medved: Ni ja ni ministarstvo nismo vršili pritisak ni na jedan medij

Ministar branitelja Tomo Medved odbacio je u razgovoru s reporterom N1 televizije sve optužbe da su njegovo ministarstvo, ili on, pokušali vršiti pritisak na ijedan medij u Hrvatskoj.

“Kako ne bi bilo nikakve zabune, između ministarstava (branitelja i kulture, op.a.) je tijekom ljeta 2017. u procesu savjetovanja bio dokument koji je bio u pripremi kao prijedlog ugovora između Vlade i HRT-a. Mi smo kao ministarstvo službeno uputili pismo ministrici gdje smo elaborirali određena poglavlja kao ideju i prijedlog za razmatranje za uvrštavanje u sadržaj ugovora između Vlade i HRT-a”, rekao je Medved naglašavajući da se ta inicijativa ne može povezivati s onim što se događalo posljednjih nekoliko tjedana.

Čudi li vas da se to u javnosti tumači kao miješanje politike u rad kuće koja bi trebala, barem u načelu, biti nezavisna?

Ne mogu shvatiti sve te pokušaje i nasrtaje na ministarstvo i na mene osobno u cilju pokušaja obmanjivanja javnosti s izvlačenjem iz konteksta raznih dokumenata. Naglašavam da je potpuno normalna korespondencija između dva ministarstava pa i u ovom konkretnom slučaju i ni na koji način nismo vršili pritisak ni na koga. Odbacujem svaki oblik insinuacije i bilo kakvog oblika pritiska prema bilo kojem mediju, i HRT-u.

Nije se, kažete, radilo o konkretnom slučaju miješanja u uređivačku politiku, ali je trebalo urediti odnose između onoga što treba obavljati HRT i onoga što treba obavljati Vlada?

Kao resorno ministarstvo smo prepoznali potrebu za prepoznavanjem određenih sadržaja i iskoristili smo mogućnost tijekom javnog savjetovanja i oslonac na javno dostupan dokument da damo svoj stav i stav, mišljenje i prijedlog i to se ne može tumačiti kao bilo kakav oblik pritiska.

Je li to povezano s intervencijom zbog filma?

U tom kontekstu apsolutno odbacujem svaki pokušaj prikazivanja neistinitog stanja. Ovaj dokument koji je jučer javno objavljen je vezan za stav Ministarstva branitelja usmjeren prema Ministarstvu kulure i vezan za postupak javnog savjetovanja u lipnju 2017.

Share This Article