Ramljakove muke po savjetnicima: Njegov “unakrsni” savjetnik – u Agrokoru dao ostavku zbog kaznene prijave za TLM, a koga za masnu naknadu zapravo savjetuje PJT Partners?

Marijan Stričević, jedan od savjetnika izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka u Agrokoru, doznaje tportal, danas je doputovao u Zagreb i osobno uručio svoju ostavku.

Učinio je to zato što je protiv njega krajem siječnja podignuta optužnica zbog izvlačenja 833.000 kuna iz TLM-a. Kako sam kaže, ne želi biti opterećenje izvanrednoj upravi Agrokora jer je prvi put u životu postao osumnjičenik.

Stričević je, potvrđeno je tportalu iz Agrokora, radio za tu kompaniju od 1. prosinca 2017. do danas, i to kao savjetnik u beogradskoj tvrtki Idea d.o.o. koji je koordinirao rad tvrtki tog koncerna u Srbiji.

“Razlog njegove ostavke, kako je pojasnio, kaznena je prijava protiv njega podignuta 23. siječnja ove godine i zbog koje je jutros u Šibeniku dao iskaz Županijskom državnom odvjetništvu. Kako Stričević prema vlastitim riječima ne želi ni na koji način biti opterećenje postupku izvanredne uprave u Agrokoru i kako se prvi put u životu nalazi u statusu osumnjičenika te se želi u potpunosti posvetiti svojoj daljnjoj obrani, na vlastiti zahtjev s današnjim danom prestaje raditi u Idei Beograd’, rekli u Agrokoru.

Stričević se dakle miče kako ne bi bio na teret Ramljaku, s kojim je radio u TLM-u 2015. godine. Zanimljivo je to što su tada imali obrnute uloge – Stričević je bio predsjednik uprave TLM-a, a Ramljak mu je bio savjetnik.

Kako je pisao šibenski portal Tris.hr, nije poznato što je konkretno u to vrijeme radio Ante Ramljak, osim što je bio Stričevićev savjetnik.

Koga savjetuje PJT Partners?

N1 je u posjedu zapisnika s 12. sjednice Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora d.d. koja je održana 6. prosinca 2017. godine. Dokument otkriva zanimljiv detalj o PJT Partnersu kojeg je prisutnima iznio povjerenik Ramljak.

Izvanredni povjerenik Ante Ramljak je na toj sjednici Privremenog vjerovničkog vijeća obavijestio prisutne da PJT Partners uskoro više neće biti predstavnici Knightheada. No, u dokumentu kojeg je N1 objavio prije par dana vidi se da se PJT ponovno pojavljuje kao prijedlog za financijskog savjetnika čije bi se usluge plaćale i do 100.000 eura mjesečno, no taj prijedlog od nikoga od vjerovnika još nije prihvaćen.

Zapisnik otkriva i kako neki nisu zadovoljni načinom na koji se vodi komunikacija u Vjerovničkom vijeću.
Jedna od njih je Marica Vidaković, članica Privremenog vjerovničkog vijeća Agrokora i prokuristica Kraša.

“Kupujem Bajadere, ali se ne razumijem u financije Kraša”

U zapisniku, između ostalog, stoji kako je u jednom trenutku, prilikom rasprave na treću točku dnevnog reda “Suglasnost o plaćanju dospjelih tražbina Grada Zagreba i Zagrebačke županije, zaiskrilo između Olivere Majić, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka.

Majić je istaknula kako bi neplaćanje tražbina utjecalo na rad uprave, ali da je tu i odgovornost prema građanima Zagreba jer su to zapravo njihova potraživanja.

Marica Vidaković je na to rekla da Grad Zagreb pripada u kategoriju velikih dobavljača koje ona zastupa te da postoje kriteriji koji su izglasani i koji se primjenjuju od početka postupka plaćanja, te kako svi partneri u procesu s Agrokorom i dan danas isporučuju svoja dobra s istom neizvjesnošću kao i ostali. Rekla je i da je šokirana načinom komunikacije.

Majić je na to rekla kako je i ona iznenađena načinom komunikacije, te da je i sama kupac Bajadera i čokolade, ali da se ne smatra kompetentnom razmatrati financijski interes Kraša.

Prije nekoliko dana N1 je objavio dokument koji je bio na stolu, ali je odbačen, a pokazuje prijedloge vrtoglavih cifri za savjetovanje, naime, navodi se, između ostalog, tko bi sve mogao savjetovati, kakve su sve naknade, a pritom nisu zanimljive samo cifre, nego i razlike između stranih i domaćih konzultanata. Primjerice, domaći odvjetnički ured Buterin i Posavec navodi se plaćanje prema domaćoj tarifi – koju se, doduše, ne navodi, a PJT – savjetnička tvrtka koja je do sada predstavljala američki Knighthead u privremenom vjerovničkom vijeću Agrokora, mjesečno bi trebala primati 100.000 eura, za transakcijsku naknadu navodi se 3,5 milijuna eura te kao diskrecijska naknada 500.000 eura.

Plenković: Puna politička odgovornost za procese oko Lex Agrokora je na meni

Facebook Komentari