Probna iskapanja na Tuškancu, elitnom dijelu Zagreba, dala rezultate, najmanje 24 žrtve, vjerojatno iz 1945.

Probnim iskapanjima na području zagrebačkog naselja Tuškanac, provedenima od 29. siječnja do 2. veljače, pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 24 osobe iz razdoblja poslije Drugoga svjetskog rata, objavilo je Ministarstvo hrvatskih branitelja RH.

Ekshumirani posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku zagrebačkog Medicinskog fakulteta na daljnju obradbu do njihovoga dostojnoga trajnog zbrinjavanja, odnosno pokopa. Aktivnosti su provedene u koordinaciji s mjerodavnim tijelima, ministarstvima obrane i unutarnjih poslova, Sigurnosno obavještajnom agencijom i Županijskim državnim odvjetništvom Zagreb, a nastavit će se dolaskom boljih klimatskih uvjeta, dodaje se u priopćenju.

Ministarstvo hrvatskih branitelja poziva sve hrvatske građane da – kada prilikom obavljanja infrastrukturnih, urbanističkih i arheoloških radova te radova na gradilištima i zemljištu pronađu posmrtne ostatke osoba za koje se, prema procjeni starosti može pretpostaviti da su posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata i/ili poslijeratnog razdoblja – da u duhu humanosti, pravde i pijeteta, odmah obustave radove i obavijeste Upravu za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja te nadležnu policijsku upravu MUP-a.

Facebook Komentari