Predsjednica RH savjetovala Ilčiću da se informira o endokrinologiji prije nego iznosi stavove

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović prva je žena na toj visokoj političkoj funkciji u Hrvatskoj. Prije nje dužnost predsjednika Republika obavljala su tri muškarca, Franjo Tuđman, Stipe Mesić i Ivo Josipović.

Za Novi list predsjednica je prokomentirala situaciju koja se tiče žena u politici danas i prije 15-ak godina, kada se ona počela baviti politikom.

“Bila bih sretna kada bih mogla reći kako smo se u posljednjih dvadesetak godina, od kada se bavim politikom, unaprijedili na području ženskih prava i općenito ravnopravnosti spolova. Podaci nam govore kako je manje žena u politici, na izvršnim mjestima u gospodarstvu, poduzetništvu, sve više visokoobrazovanih žena nailazi na prepreke u zapošljavanju, problemi su s usklađivanjem majčinstva, kućanskih i poslovnih obaveza o čemu mogu svjedočiti iz vlastitog iskustva. Na žalost, premda imaju odlične rezultate, sve manje djevojčica odlučuje se za STEM zanimanja, a poseban je problem ženama koje u pedesetima izgube posao, pronaći novu mogućnost prekvalifikacije, novog zanimanja”, kaže Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentirala je i izjave saborskog zastupnika i predsjednika Hrasta, Ladislava Ilčića, da žensko raspoloženje ovisi o razini hormona tijekom menstrualnog ciklusa

“U medijskom prostoru svakodnevna je zaglušujuća buka izjava pojedinih političara, koji nisu nužno i stručnjaci za pojedina područja. Ukoliko nije ekspert za pojedino područje, u ovom slučaju endokrinološko, odgovoran političar trebao bi se o pojedinim temama informirati prije nego donese svoj vlastiti stav, a posebno prije nego ga iznese u javnosti. Općenito smatram da se za mnoga važna pitanja u javnosti iznose mišljenja koja nisu stručna, što nekada dovode i do ugrožavanja zdravlja kao što je bio slučaj s cijepljenjem. Moj stav o jednakosti i ravnopravnosti muškaraca i žena ne očituje se samo u mojim izjavama, nego u cijelom mom životopisu i djelovanju”, rekla je predsjednica, prenosi Novi list.

Share This Article