Splićani prisiljavali djevojke na prostituiranje u Njemačkoj, iskorištavali teške životne okolnosti

Ilustracija

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su 35-godišnjak i 37-godišnjak od studenog 2016. do 29. siječnja 2018., iskorištavanjem teških životnih okolnosti i obmanom oštećenih u pogledu uvjeta rada i podjele novčane dobiti, vrbovali oštećene za pružanje seksualnih usluga u hotelima i apartmanima na području Savezne Republike Njemačke

Policijski službenici Službe organiziranog kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, u suradnji s policijskim službenicima Ravnateljstva policije, PU zagrebačke, PU šibensko-kninske i PU požeško-slavonske, te u koordinaciji sa Županijskim i Općinskim državnim odvjetništvom u Splitu, dovršili su kriminalističko istraživanje nad troje hrvatskih državljana, u dobi od 35, 37 i 42 godine. Utvrđena je sumnja da su 35-godišnjak i 37-godišnjak počinili kazneno djelo „Trgovanje ljudima“, opisano u članku 106. stavku 3. u svezi stavka 1. istog članka Kaznenog zakona RH, dok se 42-godišnjakinja sumnjiči za pomaganje u počinjenju navedenog kaznenog djela, na štetu tri državljanke Republike Hrvatske.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđena sumnja da su 35-godišnjak i 37-godišnjak od studenog 2016. do 29. siječnja 2018., iskorištavanjem teških životnih okolnosti i obmanom oštećenih u pogledu uvjeta rada i podjele novčane dobiti, vrbovali oštećene za pružanje seksualnih usluga u hotelima i apartmanima na području Savezne Republike Njemačke. Oštećenim osobama su organizirali prijevoz do Njemačke, gdje su ih po dolasku iskorištavali za pružanje seksualnih usluga zainteresiranim klijentima u zamjenu za novac, uz zabranu međusobnih kontakata i potpunu kontrolu komunikacije putem mobitela. Nadalje, utvrđena je sumnja da su 35-godišnjak i 42-godišnjakinja organizirali pružanje seksualnih usluga, kreirajući oglase na njemačkim internetskim stranicama, uz navođenje brojeva telefona i adresa na koje su ih kontaktirali zainteresirani klijenti i dogovarali mjesto, vrijeme i cijenu pružanja seksualnih usluga.

U sklopu kriminalističkog istraživanja, temeljem sudskih naloga, obavljene su pretrage osoba, domova i prijevoznih sredstava osumnjičenika, kojom prilikom su pronađeni predmeti povezani s navedenim kaznenim djelom – mobiteli korišteni za komunikaciju, informatička oprema, te evidencije ilegalne zarade.

Protiv svih osumnjičenika podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Splitu, zbog uvodno spomenutog kaznenog djela, te su dovedeni pritvorskom nadzorniku, javlja MUP.

Share This Article