Plenković na potpisivanju ugovora s proizvođačima vojne opreme, borbeni zrakoplovi su na evaulaciji

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je vojarnu Croatia i Ministarstvo obrane, gdje je nazočio potpisivanju ugovora s proizvođačima vojne opreme. Riječ je o 35 ugovora s 26 hrvatskih tvrtki, u ukupnom iznosu od više od 280 milijuna kuna.

“Današnje potpisivanje ugovora po mom uvjerenju predstavlja sinergiju MORH-a i hrvatskog gospodarstva, i to izvozno orijentirane obrambene industrije. Činjenica da smo uputili kontingent u Afganistan u cijelosti opremljeni hrvatskom opremom sigurno predstavlja prigodu za promociju naše obrambene industrije. Mislim da na taj način promoviramo hrvatski izvoz.

Drago mi je da su svi postupci u smislu javne najave bili bez oznake tajnosti, što znači da je čitav postupak bio transparentan i otvoren. Općenito gledajući u domeni obrane i sigurnosti u prvoj godini mandata ostvarili smo sve ciljeve iz našeg programa”, rekao je premijer Andrej Plenković uz napomenu da se još uvijek evaluiraju ponude za borbene zrakoplove.

Prigodom potpisivanja ugovora organiziran je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme koju koriste Oružane snage Republike Hrvatske. Plenković i Krstičević su u pratnji načelnika Glavnog stožera OSRH Mirka Šundova obišli novi restoran u vojarni te odali počast poginulim braniteljima paljenjem svijeće kod Spomen-obilježja 1. Gardijske brigade Tigrovi’.

Krstičević je zahvalio prmijeru na dolasku u dvoranu Croatia i u MORH. Zahvalio je i premijeru i cijeloj Vladi na potpori i unaprijeđenju obrambenog sustava i na povećanju obrambenog proračuna. Dobivena sredstva smo usmjerili u čovjeka, u jačanje spremnosti i sposobnosti hrvatskog vojnika. Hrvatska vojska je jamac sigurnosti i sposobnosti, što smo vidjeli u 2017. – vojska je bila pravovremena, da smo reagirali i pomagali našem narodu u nevoljama i to ćemo uvijek činiti, naglasio je ministar Krstičević.

Premijer je govorio o obnovi vojarne Croatia i time je olakšan rad i život oko 1300 ljudi. Potpisivanje ovih ugovora predstavlja sinergiju aktivnosti MORH-a, OS-a, glavnog stožera i hrvatskog gospodarstva izvozno orijentirane obrambene industrije, naglasio je Plenković.

Ugovori su vrijedni 280 mil kn i to je ulaganje za 45 mil. kn veće nego što je bilo lani, javio je HRT. RH je godinama štedjela na vojnom proračunu, on se smanjivao iz godine u godinu, u protekle 2 godine se taj trend promijenio, pa je u tom razdoblju uloženo 800 mil. kn više nego prethodnih godina. Danas su potpisani ugovori sa svim proizvođačima svega onoga što hrvatska industrija može proizvesti, dodaje HRT.

Facebook Komentari