HLK se oglasio o slučaju vulgarnog odnosa liječnika i pacijentice

Hrvatska liječnička komora oglasila se o slučaju liječnika, kojega su pacijenti optužili za nedolično ponašanje, a zbog čega je i ministar zdravstva, Milan Kujundžić, u KB Dubrava poslao inspekciju.

Priopćenje Hrvatske liječničke komore prenosimo u cijelosti.

“Zbog interesa javnosti u vezi s informacijom o pritužbi pacijentice na rad i ponašanje liječnika u KB Dubrava objavljene u medijima 1. veljače 2018., Hrvatska liječnička komora izdaje sljedeće priopćenje:
1. Prvu informaciju o predmetnom događaju Komora je dobila iz medija na dan kad su iste objavljene. Do trenutka pisanja ovog priopćenja za medije Komora nije primila zahtjev za pokretanjem stručnog nadzora ili disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore vezano uz predmetni događaj. Komora je u kontaktu s Upravom bolnice te očekuje izvješće te ustanove temeljem kojeg će postupati sukladno svojim ovlastima.
2. Komora je samostalna, neovisna, staleška i strukovna organizacija sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima, te su svome radu razmatra predmete iz područja stručnog rada te etičkog postupanja liječnika. Postupke od strane ugovornih obveza liječnika i ustanova s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) kontrolira HZZO, a sve druge prijave u svezi postupaka u zdravstvenim ustanovama, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.
3. Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju i Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor stalna su tijela Hrvatske liječničke komore koja razmatraju pitanja navedenih problematika i daju svoja pravno neobvezujuća mišljenja, temeljem podnesenih zahtjeva zainteresiranih strana. Povjerenstva ne provode disciplinski postupak niti donose kazne ili druge mjere prema liječnicima.
4. Ukoliko Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju ili Povjerenstvo za stručna pitanja i nadzor utvrdi postojanje elemenata kršenja etike ili medicinske deontologije, ili postojanje naznaka nestručnog obavljanja liječničke profesije, tada temeljem predmetnog mišljenja podnositelj prijave može pokrenuti disciplinski postupak pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore. Posebno navodimo kako u slučajevima kada se vode postupci pred pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, radi sprječavanja bilo kakvog utjecaja na sud ili odluke drugih sudskih odnosno pravosudnih tijela u konkretnim predmetima, Komora može postupati tek po okončanju pravosudnih postupaka, radi sprječavanja bilo kakvog utjecaja na sud ili odluke drugih sudskih odnosno pravosudnih tijela u konkretnim predmetima”, stoji u priopćenju koje je potpisao predsjednik Hrvatske liječničke komore, Trpimir Goluža.
Podsjetimo, o navodnom neprofesionalnom i vulgarnom ponašanju ortopeda iz KB-a Dubrava svoja iskustva je u četvrtak iznijelo dvoje pacijenata u emisiji “Provjereno” Nove TV.

Ravnatelj KB-a Dubrava Srećko Marušić kaže kako su zaprimili u siječnju pritužbu jedne pacijentice zbog neprimjerenog ponašanja jednog liječnika zaposlenog u toj ustanovi.
“Povodom podnesene prijave, odmah sam telefonski kontaktirao pacijenticu kojoj sam se ispričao u ime KB-a, te sam osnovao povjerenstvo radi utvrđivanja osnovanosti optuže”, kaže Marušić.

TAGGED:
Share This Article