HDZ popustio oporbi, Reiner: U ovoj verziji odlučili da aktualno prijepodne ostane u obliku kako je bilo do sada

Na dnevnom redu sjednice saborskog Odbor za Ustav, Poslovnik i politički sustav je Odluka o otvaranju javne rasprave o nacrtu Prijedloga poslovnika o izmjenama i dopunama Poslovnika Hrvatskog sabora.

Željko Reiner kazao je u petak, na početku sjednice Odbora, kako se u najnovijoj verziji poslovnika pojavljuju izmjene – da se onim zastupnicima koji nisu članovi klubova osiguraju zajedničke prostorije za rad, da radno tijelo Sabora može na temelju svog zaključka predložiti da se izvješća i poslovnici rasprave i na plenarnoj sjednici (prema prijedlogu poslovnika, više se ne bi sva izvješća našla na raspravi na plenumu, nego bi dio bio raspravljan samo na resornim saborskim odborima).

‘Predložili smo umjesto aktualnog prijepodneva da bude aktualni sat, s idejom da to doista bude aktualno. No dobili smo više primjedbi oporbe da se s time ne slažu, tako da smo se u ovoj verziji odlučili da aktalno prijepodne ostane u obliku kako je bilo do sada’, rekao je Reiner.

Javno savjetovanje, dodao je, trebalo bi potrajati 17 dana.

SDP-ovac Peđa Grbin rekao je da se ne protivi održavanju savjetovanja s zainteresiranom javnošću, što je promjena koju je predložila većina.

“Mislim da postoji naša obveza za provođenje toga s obzirom na odluke Ustavnog suda. U interesu je javnosti da o njemu raspravlja jer je ovo akt koji regulira način na koji Sabor donosi zakone. Izmjene u ovom prijedlogu nisu obuhvatile sve točke koje smo predlagali, a SDP je još predlagao da uredimo materiju istražnih povjerenstva”, kazao je Grbin te dodao da će podržati današnju odluku i predložiti da se savjetovanje produži na 30 dana. Reiner mu je odgovorio da Poslovnik ne uređuje donošenje zakona nego odnose unutar Sabora.

Podsjetimo, po ranijem prijedlogu vladajućih, aktualno prijepodne je trebalo biti transformirano u aktualni sat, koji bi se održavao svakog mjeseca, a članovima Vlade moglo bi se postaviti 15 pitanja, od čega bi osam pripalo oporbi, a sedam vladajućima. Od toga se sada odustalo.

Reiner je na prošloj sjednici izvijestio da se uređuje institut replike jer se počela zloupotrebljavati i postala dominantni oblik rasprave u Saboru. Vladajući tako predlažu da se replika skrati s dvije minute na jednu, zastupnik po točki dnevnog reda može replicirati najviše tri puta, te da si zastupnici unutar istog kluba više ne mogu međusobno replicirati.

Stanka u ime kluba zastupnika, koje se uobičajila na početku svakog dana plenarne sjednice, prebacila bi se u termin od 15 do 16 sati, kada bi svatko mogao govoriti o kojoj god temi želi. Stanka se zloupotrebljava i pretvorila se u iznošenje mišljenja zastupnika, ustvrdio je Reiner, prenosi N1.

Share This Article