Vučić: Hrvatska nota Srbiji kao kad bi Njemačka pisala Židovima

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da je protestna nota koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog izjava ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića u sjedištu UN-a na otvaranju izložbe “Jasenovac pravo na nezaborav” ravna onoj koju bi Njemačka uputila Židovima zbog obilježavanja Dana Holokausta.

“Volio bih vidjeti tekst, ali to bi bilo isto kao kad bi Njemačka pisala Židovima jer su obilježili Dan Holokausta”, ocijenio je Vučić u telefonskoj izjavi iz Istanbula za beogradsku TV Pink.

Vučić je rekao da “još možda može razumjeti što se Srbija i Hrvatska ne mogu usuglasiti oko događanja od prije 27 godina”, ali da ne razumije kako nije moguće postići suglasnost oko onoga što se događalo prije 72, 73 godine – tijekom Drugog svjetskog rata.

Po njegovim riječima, u redu je oprostiti, ali ne i zaboraviti zločine jer je to način da se oni nikada ne dogode drugim narodima.
Vučić je dodao da nije moguće da netko natjera srpski narod da zaboravi na stradanja na području Like, Korduna, odnosno Nezavisne Države Hrvatske.

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputilo je notu Veleposlanstvu Srbije u Zagrebu, kojom izražava duboko nezadovoljstvo zbog izjava prvog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića izrečenih u sjedištu UN u četvrtak na otvaranju izložbe “Jasenovac – pravo na nezaborav”.

Ranije se oglasio i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić koji je povodom note koju je Hrvatska uputila Srbiji zbog njegovih izjava u UN-u o Jasenovcu, rekao da je zaprepašten takvim licemjerjem i bezobrazlukom, prenosi Beta.

Share This Article