Ministarstvo pravosuđa radi na posve novom Ovršnom zakonu, no sve to sporo ide – u tri mjeseca radna se skupina sastala samo jednom

Ukupno 323.783 hrvatskih građana je blokirano, a njihov sveukupan dug iznosi oko 43 milijarde kuna. Oko 109.000 njih blokirani su zbog duga manjeg od 10.000 kuna. Ministarstvo pravosuđa radi na posve novom Ovršnom zakonu, no sve to sporo ide – u tri mjeseca radna se skupina sastala samo jednom.

Predsjednica udruge Blokiranih Miriam Kervatin koja je u radnoj skupini za izradu novog Ovršnog zakona upozorila je da su se u tri mjeseca sastali samo jednom zbog čega Udruga traži reformu cijelog sustava.

Iz resornog ministarstva odvraćaju da je cilj pojednostaviti postupke i smanjiti troškove. “… ako Radna skupina do kraja godine pripremi Nacrt prijedloga Ovršnog zakona, isti će biti upućen u zakonodavnu proceduru već u 2018. godini”, stoji u odgovoru Ministarstva pravosuđa Novoj TV.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ovih je dana bila glasna oko te teme, a i HNS kaže da novi zakon očekuju čim prije.

“Hitna rješenja moraju se naći s bankama i sa svima koji ne predstavljaju samo udruge nego i pojedince koji su zahvaćeni tim zakonom”, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Sličan stav ima i predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak: “Ovršni zakon u raspravu sadržaja zbog problema blokiranih mora ići u prvoj polovini ove godine tako da se od jeseni taj problem jasno završi i riješi.”

No Živi zid kritizira kritike predsjednice. “Predsjednica bi, da je doista njezina briga na mjestu, u kampanji o tome govorila i ne bi se kandidirala na HDZ-ovoj listi, na listi stranke koja je uspostavila tako dužničko ropstvo i takve odnose”, komentirao je predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.

Naime, iako se broj blokiranih u odnosu na godinu prije smanjio za 7.000 ukupan dug se povećao za više od milijardu i pol kuna.

Share This Article