Slovenija je poslala prve kazne hrvatskim ribarima

Slovenija je poslala prve kazne hrvatskim ribarima za koje smatra da love u njezinu moru, a idućeg će tjedna nastaviti na sličan način provoditi zakon, objavili su danas slovenski mediji.

Kako je navedeno u priopćenju na internetskoj stranici slovenske policije, hrvatskim je ribarima iz Savudrije i Umaga poslano prvih 14 uplatnica za podmirenje kazni, prema zakonu o prekršajnom postupku, “zbog nedopuštenog prelaska slovenske granice”.

Odluke o kaznama poslane su fizičkim osobama koje su počinile prekršaj, a ne hrvatskim institucijama jer je riječ o pojedinačnim postupcima, a početkom idućeg tjedna bit će poslane nove odluke o globama za hrvatske ribare na isti način, objavila je slovenska policija.

Napomenula je da se onima koji ne plate kaznu može zabraniti ulazak u Sloveniju. Slovenija ne priznaje crtu sredine u Savudrijskoj vali kao privremenu liniju razgraničenja na moru dok se granični prijepor ne riješi, nego tvrdi da joj u skladu s arbitražnom odlukom pripada većina zaljeva.

Podsjetimo, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izjavio je novinarima da se otvoreno granično pitanje sa Slovenijom može riješiti samo bilateralnim dogovorom te da Hrvatska neće povlačiti jednostrane poteze.

Savudrijski ribari kazne još nisu primili, piše HRT.

Facebook Komentari