Što je duga stara cesta Bessie Smith

Piše: prof. dr. sc. Kristijan Krkač https://kristiankrkac.wordpress.com/2018/01/25/sto-je-duga-stara-cesta-bessie-smith/

Kad sam bio star samo 4 dana, 07-08-1970, nakon što je 33 godine počivala u neoznačenom grobu na groblju Mount Lawn Cemetery u Darby Township u Pennsylvaniji, blues pjevačici Bessie Smith (1894.-1937.) napokon je podignut nadgrobni spomenik koji su platile Janis Joplin (blues pjevačica) i Juanita Green (koja je kao mala radila u kući kod mame Smith koja je vjerojatno Bessie naučila pjevati) i time je završeno njezino putovanje tom “Dugom starom cestom”. Počivala u miru Božjem Bessie.

Vis-à-vis pjesme “Long Old Road” („Duga stara cesta“) postoje prijepori. Tekst pjesme je zapisan. Pjesma ima 5 kitica: “(1) It’s a long old road, but I’m gonna find the end. (2x) And when I get there I’m gonna shake hands with a friend. (2) On the side of the road, I sat underneath the tree. (2x) Nobody knows the thoughts that come over me. (3) Weepin’ and cryin’ tears falling on the ground. (2x) When I got to the end I was so worried down. (4) Picked up my bag, baby, and I tried it again. (2x) I got to make it, I’ve got to find the end. (5) You can’t trust nobody, you might as well be alone. (2x) Found my long lost friend and I might as well stayed at home.”.

U knjizi “The Poetry of the Blues” (New York, Avon, 1970:52-6) Samuel Charters dvoumi se oko značenja teksta. Prva i peta kitica (1, 5) po njegovom mišljenju aludiraju na Boga kao „prijatelja“, a ne na ljudskog prijatelja. No preostale kitice (2, 3 i 4) ne govore o tome, nego o fizičkom putovanju. U duhu blues tradicije je da riječ mijenja značenje tijekom pjesme. Tako Charters misli da u prvoj i petoj kitici „put“ znači duhovno putovanje prema smrti i Bogu, dok u drugoj, trećoj i četvrtoj znači fizičko putovanje tj. povratak kući. To je tumačenje sasvim prihvatljivo.

No, u magistarskom radu „Bessie Smith: An American Icon From Three Perspectives“ Matthew Keeler (2005., pod mentorstvom Stevena Corneliusa na Bowling Green State University, 2005:23-5) tvrdi kako Charters zanemaruje mogućnost da tekst pjesme u svim kiticama istovremeno ima značenje i fizičkog putovanja i životne krize i duhovne potrage. Ovo je tumačenje također prihvatljivo.
Naime, put u svih pet kitica može biti i fizičko putovanje fizičkim putem kao povratak kući (fizički put), zatim povratak kući i na koncu jedinom prijatelju, jer tijekom puta nije stekla niti jednog, pa je taj stari prijatelj jedan jedini (životni put), te na koncu putovanje od rođenja do smrti, tj. od Božjeg stvaranja čovjeka do čovjekovog povratka Bogu (duhovni put).

Peta kitica (5) sadrži napetost. S jedne strane putem nije pronašla niti jednog novog prijatelja niti je bilo kome mogla vjerovati, ali se s druge strane uspjela vratiti kući i tamo pronašla starog i na koncu konca i kako se ispostavilo jedinog prijatelja, pa se pita je li možda cijelo vrijeme trebala ostati kod kuće i uopće ne kretati na put?

Konačno, „Duga stara cesta“ je cesta koja vodi od doma u život, sama duga cesta života i na koncu jedna te ista duga cesta ali sad iz perspektive povratka domu što je životno vrlo jednostavno i istovremeno podosta komplicirano. Naime, cestom se mora proći od doma u život, zatim također dugom cestom života i na koncu se tom istom cestom treba vratiti doma.

Ironija je možda u tome da taj njezin put i nije bio predug jer je preminula nakon automobliske nesreće u 43. godini života koju je skrivio vozač Richard Morgan (njezin ljubavnik, a tad već možda i drugi suprug) jer je loše procijenio nadolazak sporovozećeg kamiona iz suprotnog smjera (na cesti U.S. Route 61 između Memphisa u Tennesseeju i Clarksdalea u Mississippiju). Prvi na mjestu nesreće bio je dr. Hugh Smith (nije u rodu s Bessie Smith) koji je utvrdio teške ozljede desne ruke i cijele desne strane tijela kojom je udarila u kamion i manje ozljede glave koje nisu bile smrtonosne. Morgan nije imao nikakve značajnije ozljede.
Smith je poslao svog vozača do govornice da pozove hitnu pomoć, ali ona nije došla jer vozači hitne pomoći u to vrijeme ne bi prihvatili crnca, a još manje ga odvezli u bolnicu za bijelce koja je bila najbliža. Tako se vozač vratio nakon 25 minuta, a Bessie je već bila u šoku. Pomaknuli su je uz cestu i počeli čistiti Smithov auto kako bi ju njime prevezli u bolnicu za afro-amerikance. Tad se dogodila još čudnija stvar.

Iz suprotnog smjera nadolazio je drugi automobil kojem je dr. Smith pokušavao svjetlima svog auta signalizirati da uspori i stane. No auto nije stao, nego se zabio u već uništen auto u kojem je stradala Bessie i za dlaku promašivši Bessie odbacio ga sve do doktorovog auta koji je bio potpuno uništen. Mladi par koji se nalazio u tom automobilu također nije pretrpio nikakve značajnije ozljede.

Na koncu su na mjesto nesreće došle dvije hitne pomoći, jedna iz bolnice za crnce i druga iz bolnice za bijelce koja je došla na poziv vozača jednog kamiona koji nije vidio da je stradala afroamerikanka Bessie Smith.

Bessie je napokon odvezena u Clarksdale u bolnicu za afroamerikance gdje joj je amputirana desna ruka, a preminula je ujutro bez da je prije smrti došla k svijesti.

Ironija i tragedija „Duge stare ceste“ iz pjesme sastoji se ne samo u njezinoj životnoj sudbini koja je bila prenatrpana čudnovatim iskustvima, bračnim i mnogim izvanbračnim vezama (bila je biseksualna), nego i u simboliziranju sudbine mnogih blues i jazz umjetnika s početka i tijekom prve polovice 20. st. koja je bila sve samo ne ugodna, a nerijetko i nedostojna čovjeka.
Možda je to duga stara cesta Bessie Smith koju je sasvim slučajno ili ne opisala godinama prije u istoimenoj pjesmi i koja bi možda trebala biti upisana na njezinoj nadgrobnoj ploči podignutoj 07-08-1970, dan prije nego što je Janis Joplin u Capitol Theatre u Port Chesteru održala još jedan od svojih nezaboravnih koncerata samo dva mjeseca prije vlastite smrti.

Facebook Komentari