PRIJENOS Jandroković isključio mikrofon Sabini Glasovac dok je čitala pismo s Hrvatskih studija

Na početku saborske sjednice zastupnici su zatražili stanke kako bi govorili o raznim temama, među ostalim i o zabrinjavajućem stanju na Hrvatskim studijima. Dok je čitala pismo koje je dobila s Hrvatskih studija, predsjednik Sabora Gordan Jandroković isključio joj je mikrofon.

Prije rasprava koje su na dnevnom redu, saborski zastupnici zatražili su stanku kako bi govorili o aktualnom političkom stanju, a zastupnici SDP-a i Mosta posebnu su zabrinutost pokazali za stanje na Hrvatskim studijima kojima prijeti gašenje.

Sabina Glasovac je u ime SDP-a upozorila na kaotičnu situaciju na Hrvatskim studijima koja traje već godinu dana, a intenzivirala se u posljednjih nekoliko mjeseci. ”Uz dužno poštovanje autonomiji sveučilišta, ne mogu ostati gluha na mailove, poruke, pozive koje mi upućuju studenti i zaposlenici Hrvatskih studija, koji ukazuju da je situacija alarmantna. Obraćali su se ministrici, rektoru, premijeru, ali nisu dobili odgovor”, rekla je Glasnovac.

Naglasila je kako 1500 studenata i nekoliko stotina nastavnika Hrvatskih studija muči što imaju nereguliran pravni status, što odlaze najperspektivniji nastavnici, opada interes za upis određenih programa, sudbina im je neizvjesna, osjeća se nemoć znanstveno nastavnog vijeća koji nemaju mogućnost formiranja postupaka koji se tiču daljnjih zbivanja na Hrvatskim studijima, nego su sve preuzela privremena tijela. ”Privremena uprava nije napravila ništa da regulira status, ali su raspisali su najviše radnih mjesta na nekoj visoobrazovnoj ustanovi u Hrvatskoj”, rekla je Glasovac.

Kada joj je isključen mikrofon, Glasovac je čitala dio pisma koje je poslano premijeru: ”Poznato Vam je da je u rujnu ove godine na Hrvatske studije.. postupkom zaposleno dvoje profesora koje je Sveučilište u Splitu poslalo u mirovinu zbog navršene dobi od 65 godina. Oni koji su se hvalili da su s Vama osobno riješili njihovo zapošljavanje nisu Vam rekli da je zbog toga na cesti završilo naših sedam mladih doktora znanosti u rasponu od 27 do 35 godina života. Jedan od njih, dvostruki doktor znanosti s dvoje male djece ovih dana….” Što je dalje napisano u pismu nije se čulo jer je Jandroković kolegici isključio mikrofon.

Željko Glasnović o navodnom skandalu

U Saboru je Željko Glasnović govorio o dugom čekanju na državljanstvo Hrvatske, te se osvrnuo na konzulat u Čileu koji je navodno skrivao nekoliko tisuća zahtjeva za državljanstvo, prenosi dnevnik.hr.

Sabor raspravlja o pričuvnom sastavu HV-a.

Propisuje se obveza služenja u pričuvnom sastavu Hrvatske vojske

Facebook Komentari