Grbin o Uljaniku: Taj kredit nije trajno rješenje. Ovdje se radi o privremenom rješenju i još nečemu, što nije jasno komunicirano

SDP-ov Peđa Grbin u Puli je komentirao stanje u Uljaniku.

Pozdravio je odluku Europske komisije i Vlade RH, kojom je Uljaniku omogućen kredit u iznosu 96 milijuna eura s državnim jamstvima.

“Taj kredit nije trajno rješenje. Ovdje se radi o privremenom rješenju i još nečemu, što nije jasno komunicirano, a radi se o privremenom rješenju koje je vremenski ograničeno. Ovakva jamstva mogu trajati najdulje 6 mjeseci. U tih 6 mjeseci, treba izraditi ozbiljan plan restrukturiranja, ne samo donijeti nekakve odluke, nego je potrebno pripremiti ozbiljan plan restruktururiranja. Vlada RH s tim planom restrukturiranja ide prema Europskoj komisiji i nakon njezina odobrenja, dana jamstva koja su dala za proces mogu postati jamstva za restrukturiranje”, rekao je Grbin.

“Kad se jamči proračunskim novcem, pitanje poslovne tajne ustupa prednost pitanju prava građana da znaju što se događa s njihovim novcem. Zato tražimo da svaka odluka, svaki dokument bude javan, kako bi građani, ali iznad svega radnici, znali na čemu su i hoće li im se ponovno dogoditi situacija u kojoj mjesecima nisu primali plaće. Takva situacija je da se ne smije dogoditi”, rekao je Grbin.

Istaknuo je da je pitanje i što je plan B za Uljanik.

“Što je plan B za Uljanik, ako jamstvo i restrukturiranje ne prođe na Europskoj komisiji? Što će se tad dogoditi za brodogradilište u Puli, stečaj ili Vlada razmatra neku drugu opciju?”, upitao je Grbin.

“Radnike potpuno razumijem, jer plaće još uvijek nisu isplaćene. Oni inzistiraju na tome da im plaće budu isplaćene. Jamstvo koje je Vlada dala je podijeljeno u dvije grupe. Jedna se odnosi na obveze koje su nastale i to će biti isplaćeno samo na temelju ove odluke Europske komisije. Druga grupa jamstava predstavlja novac koji će biti isplaćen. Uljanik u ovom trenutku može dobiti samo za ono što duguje. Meni je potpuno razumljivo da postoji dio radnika koji se bore za svoju egzistenciju. Može li onaj tko je Uljanik doveo u probleme brodogradilište iz njih i izvući? Plan restrukturiranja puno je ozbiljniji nego što se priča. Ovdje je pitanje odgovornosti uprave”, istaknuo je Grbin.

Podsjetimo, nakon odluke Europske komisije da se odobre državna jamstva od 96 milijuna eura za sanaciju brodogradilišta Uljanik, radnici Uljanika u utorak ujutro odustali su od za danas najavljenog štrajka, a štrajk je ‘stavljen u mirovanje’, odluka je Štrajkaškog odbora koji se sastao u utorak ujutro, neposredno prije početka radnog vremena.

Predsjednik Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Bruno Bulić potvrdio za N1 da je štrajkaški odbor donio odluku o odgađanju štrajka radnika Uljanika za 48 sati, nakon odluke EK. Dio radnika ipak je tom odlukom nezadovoljan te se nekolicina njih nakon sastanka okupila pred Upravom, zahtijevajući da Uprava ode, javlja N1.

VIDEO Pobuna u Puli: Radnici traže odlazak Uprave, viču im da su lopovi, neki žele nastaviti štrajk

Facebook Komentari