Merkel može odahnuti, ostaje kancelarka

Angela Merkel konačno može odahnuti. Ostaje kancelarka. Nakon burnog izvanrednog kongresa njemačkih socijaldemokrata (SPD), koji su cijelu prohladnu nedjelju 21. siječnja vagali i odlučivali hoće li kancelarki baciti pojas za spašavanje ili će pustiti da potone i gurne Njemačku u neizvjesnost, delegati su odlučili – ide se u veliku koaliciju te su ovlastili svoje predstavnike da sklope što bolji sporazum.

Nije prošlo glatko: 362 za i 279 protiv. Tako su sve spekulacije o najavi novih izbora već sredinom 2018. godine, možda čak i bez Merkel kao liderice, pale u vodu. Merkel se sada na miru može posvetiti pitanjima raspodjele ministarstava i buduće politike Njemačke na unutarnjem i vanjskom planu. Glavna prepreka je otklonjena i sada se očekuje da će nova vlada biti formirana oko Uskrsa, koji ove godine pada 1. travnja. Naime, prijevremeni izbori potresli bi dobrano Njemačku, a možda bi omogućili da desni radikali iz Alternative za Njemačku (AfD) poluče zabrinjavajuće dobar rezultat, što bi Njemačku, ali i EU prodrmalo, s obzirom na euroskeptične tendencije u toj stranci.

Martin Schulz, vođa socijaldemokrata, prije kongresa je pozvao 600 delegata svoje stranke da Angeli Merkel još jednom kažu zavjetno “da”, premda je dobar dio članstva i vodstva bio skeptičan kada su uoči Nove godine otvoreni koalicijski pregovori između unije CDU-CSU i SPD-a.

Njegov jednosatni nagovarački govor primljen je osrednjim pljeskom, ali se na kraju ipak pokazao uvjerljivim nagovaračem. Prije izvanrednog kongresa ankete su pokazivale da je koalicijski sporazum na vagi. Podršku nastavku pregovora davalo je oko 57 posto članova SPD-a. Naime, nakon rujanskih izbora SPD je odlučio otići u oporbu, i to poslije godina u velikoj koaliciji koja ih je, prema mišljenju analitičara, i koštala jednog od najslabijih izbornih rezultata u povijesti. SPD je odlučio otići u oporbu kako bi se oporavio, ali i, između ostalog, kako ne bi dopustio da desnoradikalna Alternativa za Njemačku zapravo preuzme glavno oporbeno mjesto na njemačkoj političkoj sceni.

No, kako nije uspio koalicijski dogovor s liberalima i Zelenima u tzv. Jamajka koaliciji, Angeli Merkel nije preostalo ništa drugo nego da opet pokuca na vrata starih prijatelja te da spase što se spasiti da. Njemačka nikad od Drugoga svjetskog rata nije ovako dugo nakon izbora bila bez vlade, a Angeli Merkel, kojoj je ovo sigurno zadnji kancelarski mandat, žuri se ne samo zbog unutarnjih stvari u vlastitoj zemlji, nego i zato što je na njezinim leđima i budućnost EU. Njemačka je najvažnija zemlja EU, pogotovo sada kad je definiran Brexit.

Prije sastanka socijaldemokrata Angela Merkel je, puna nade, otputovala u Sofiju na sastanak s Bojkom Borisovom, bugarskim premijerom koji je od Nove godine preuzeo predsjedanje Euuropskom unijom. Ta njezina gesta pokazuje da je bila sigurna u uspjeh SPD-ove kongresne odluke jer je nakon duljeg vremena posvetila pažnju upravo europskoj problematici. Možda je to bio i njezin dodatni manevar za kolebljive socijaldemokrate da im pokaže kako bi Njemačka, ako ode na nove izbore, izgubila taj vodeći europski korak, piše Jutarnji.

Share This Article