Aleksandar Vučić na Kosovo došao poručiti da Srbija želi mir

Nakon što je obišao manastir Banjska, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić otišao je u Kosovsku Mitrovicu u kojoj je prije nekoliko dana izveden atentat na političara Olivera Ivanovića.

Njegovo ubojstvo dodatno je zaoštrilo ionako napetu situaciju između Albanaca i Srba. Beograd je od Prištine zatražio da zajedno rade na otkrivanju motiva, počinitelja i nalogodavca ovog političkog ubojstva.

Došao sam poručiti Albancima da, bez obzira na to što nerijetko Srbiju doživljavaju, ne želim reći kao neprijatelja nego kao protivnika, da nerijetko imamo različite interese, Srbija ne samo da želi mir, već ćemo dati sve od sebe da taj mir očuvamo, izjavio je Vučić. Dodao je da Srbija želi sigurnost za svaku srpsku i albansku obitelj, prenosi HRT.

Ubojstvo najistaknutijeg srpskog političara na Kosovu, Olivera Ivanovića, unijelo je nove napetosti između Beograda i Prištine, zbog čega su prekinuti pregovori u Bruxellesu. Najistaknutiji je primjer podjela i nepomirljivih stajališta Srba i Albanaca – Kosovska Mitrovica, grad koji je podijeljen na srpski i albanski dio.

Rijeka Ibar dijeli Kosovsku Mitrovicu i simbol je podjela među Srbima i Albanacima. S jedne je strane red albanskih, a s druge red srpskih zastava. U središtu Sjeverne Mitrovice spomenik je srpskom caru Lazaru. Uglavnom se plaća srpskim dinarima i rijetko se na automobilima mogu vidjeti kosovske registarske pločice.

Istodobno, u Južnoj Mitrovici vrijeme je podnevne molitve ispred džamije. Most se rijetko prelazi, ali češće sa sjevera nego s juga.

Sjever Kosova, Mitrovica i još nekoliko srpskih općina nisu u cijelosti integrirani u Kosovo. Pregovori Prištine i Beograda počeli su 2011. godine, a Kosovo je pristalo na Zajednicu srpskih općina, gdje bi Srbi imali svoju samoupravu, ali taj je dogovor još daleko od implementacije.

Zbog Ivanovićeva ubojstva prekinuti su mukotrpni pregovori Beograda i Prištine koji su počeli nakon 13 mjeseci pauze. U sjevernu Mitrovicu za vikend dolazi srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić. Najavio je da bi do kraja godine trebalo raspetaljati kosovski čvor, iako bi to značilo de facto priznanje neovisnosti Kosova. A kosovsko rukovodstvo je pod velikim pritiskom da prestane popuštati Srbiji, piše HRT.

Facebook Komentari