Predsjednica u Sarajevu: Prionut ćemo na rješavanje svih naših otvorenih pitanja

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović započela je u srijedu trodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini. U Sarajevu, Predsjednica se obratila javnosti

“Hvala na srdačnom dočeku”, kazala je Kolinda Grabar Kitarović. “Hvala na otvorenim razgovorima koje smo vidli. Razgovarali smo o puno toga, i nastavit ćemo s razgovorima. Ono što me veseli jest biti danas u Sarajevu, pružiti potporu kao prijatelj BiH.”

“Drago mi je da smo se dogovorili da ćemo intenzivirati našu komunikaciju i da ćemo prionuti na rješavanje naših otvorenih pitanja”, rekla je.

Predsjednica RH govorila je i o gospodarskoj suradnji dvije zemlje.

“Sam interes hrvatskih tvrtki i ulagača dokazuje koliko je Republici Hrvatskoj važna BiH i koliko RH drži do BiH i do toga da se ide u daljnju stabilizaciju i daljnje reforme. Hrvatska je uložila gotovo milijardu eura u gospodarstvo BiH. To je jedna od država u koju Hrvatska najviše ulaže. Prošle je godine ostvareno 1,6 milijardi eura robne zamjene između dvije zemlje, gotovo 500.000 ljudi iz BiH posjetilo je Hrvatsku kao turisti. Postoje prostori i za daljnja ulaganja u prometu, energetici, telekominkacijama, graditeljstvu, farmaceutskoj industriji…”

“Hrvatska doslovno grli BiH geografski, a nadam se i u svakom drugom smislu’, rekla je hrvatska predsjednica.

Na pitanje novinara je li danas bilo razgovora o Izbornom zakonu, Kolinda Grabar Kitarović je rekla: “Da, bilo je govora. Želimo da se ne formiraju samo entiteske, nego i državna vlast. Ali o elementima izbornog zakonodavstva niti ja niti Hrvatska nismo ulazili. Želimo da se riješe problemi u BiH, ali ne i nametati rješenja. Rješenja se moraju dogovoriti između tri člana Predstavništva BiH.”

Predsjednica se osvrnula i na izgradnju Pelješkog mosta.

‘Pitanje izgradnje Pelješkoga mosta nije ni u kojem pogledu usmjereno protiv BiH. To je pitanje povezivanja Hrvatske i EU, u konačnici to je i pitanje rasterećivanja prometa kroz Neum. Poruka svim građanima BiH jest da je Pelješki most unutarnje pitanje Republike Hrvatske, i nikakve namjere uplovljavanja u Neum tu nema’, kazala je hrvatska predsjednica nakon sastanka u Predsjedništvu BiH u Sarajevu.

“Izvijestila sam Predsjedništvo BiH da je predsjednik Europske komisije Juncker poslao hrvatskom predsjedniku Vlade pismo da nema nikakvih zapreka za izgradnju. Isto tako držim da se to pitanje nepotrebno razvilo u otvoreno bilateralno pitanje. Pelješki most nije uperen protiv BiH ni u jednom pogledu. Sami gabariti mosta su odavno dogovarani kako bi se omogućila nesmetana plovidba prema svim pravilima međunarodnog prava. Pitanje Pelješkog mosta je pitanje hrvatskog teritorija, pitanje teritorija EU. Za nas je to pitanje razvoja poluotoka Pelješca i okolnih otoka, a u konačnici i da se prometno rastereti Neum da bude turistički, a ne tranzitni grad s kolonama vozila. U tom smislu želim ponoviti svim građanima Bih da je Pelješki most jednostavno uunutarnje razvojono pitanje RH, nikakve skrivene namjere ne postoje i nadam se da ćemo to uskoro do kraja raščistiti”, rekla je hrvatska predsjednica

Predsjednik Predsjedništva BiH Dragan Ćović zahvalio se hrvatskoj predsjednici na njenoj pomoći.

“Zahvaljujemo na svemu što ste napravili.Uvjeren sam da je sve ono što ste dosad radili bili o cilju jačanja odnosa BiH i Republike Hrvatske. Mislim da i dalje trebamo raditi na jačanju naših odnosa.

Motiviram vas da i dalje kao i dosad, kao pravi prijatelj BiH, pomognete da svoje unutarnje odnose popravimo sami”, rekao je Ćović.

Facebook Komentari