Predsjednica odgodila put u BiH prema preporuci SOA-e?

Kolinda grabar kitarović

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović počinje u srijedu trodnevni službeni posjet Bosni i Hercegovini u sklopu kojeg će posjetiti Sarajevo i srednju Bosnu te prvi put Bosansku Posavinu, doznaje se iz Ureda Predsjednice.

To je drugi službeni posjet hrvatske predsjednice Bosni i Hercegovini, nakon prvog u ožujku 2015., na samom početku njezina mandata. Iako je prvotno bilo najavljeno da će u Sarajevo sletjeti u utorak navečer, to se nije dogodilo. Kako neslužbeno doznaje N1, razlog su sigurnosni razlozi.

Predsjednica bi oko 9:30 sati trebala stići u Sarajevo, gdje ju je, podsjetimo, sinoć čekao ministar vanjskih poslova Igor Crnadak, te hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Del Vecchio. Razlog odgode dolaska su, službeno, organizacijski razlozi, no neslužbeno N1 doznaje da je razlog sigurnosne prirode. Moguće je da je do odgode došlo temeljem preporuke SOA-e, javlja iz Sarajeva reporterka N1 Nina Kljenak.

Dolazak Kolinde Grabar-Kitarović u Predsjedništvo BiH očekuje se oko 10 sati.

‘Snažna potpora BiH’

Kako se doznaje na Pantovčaku, tijekom posjeta BiH, predsjednica će izraziti snažnu potporu BiH na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama i razgovarati o mogućnostima za jačanje gospodarske suradnje između dviju zemalja, a neće bježati niti od otvorenih pitanja.

S obzirom na to da je u BiH u tijeku predizborna kampanja za opće izbore u listopadu, predsjednica će naglasiti važnost očuvanja jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH i svih njezinih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, u duhu Daytonskog sporazuma, koji je potpisala i Hrvatska i jedan je od njegovih jamaca.

Svojim posjetom ona želi potaknuti čelnike BiH, Bošnjake i Hrvate, na dijalog i dogovor o ključnim pitanjima i reformama, uključujući izborni zakon, ne ulazeći pritom u bilo kakve pojedinosti mogućih zakonskih rješenja, ističu na Pantovčaku.

Hrvatska ne želi da Hrvati postanu manjina u BiH, zauzima se za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić – Finci”, presude Ustavnog suda BiH po Ljubićevoj apelaciji te odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru, naglasili su izvori.

Facebook Komentari