Marić: Vladin cilj je povratak u investicijski rejting, očekivanja za ovu godinu su velika

U emisiji Hrvatskog radija ‘A sada Vlada’ gostovao je ministar financija Zdravko Marić.

Govoreći o Fitchovom boljem kreditnom rejtingu RH, ministar je istaknuo da je Vladin konačni cilj što raniji povratak u investicijski rejting i nastaviti će komunicirati i prema rejting agencijama i prema financijskoj industriji kako doma, tako i globalno. Dodao je da je najvažnije i dalje isporučivati dobre rezultate – i Fitch je u svojim izvješćima prepoznao gospodarske pokazatelje, makroekonomiju, gospodarski rast, posebno situaciju u javnim financijama – temeljem svega toga RH je zaslužila povećanje kreditnog rejtinga za jednu stepenicu.

U veljači i ožujku će svoje prognoze o rejtingu RH dati Moody’s i S&P, Marić kaže da čekamo njihovu objavu, za to vrijeme nastavljamo svojim ritmom i tempom.

Na stranim tržištima se već i vidi bolji rejting RH, Marić je rekao da tržišta idu i korak ispred kreditnih rejtinga agencija. Pojasnio je da cijena kamata koju plaćamo sastoji se od referentne kamatne stope i premije koju plaća svaka zemlja, a referentna kamatna stopa je već neko vrijeme na povijesnom minimumu. Najave i očekivanja Europske centralne banke su da će krenuti postupno povećanje referentne kamatne stope, a to je okolnost na koju nitko ne može utjecati, ali mi možemo utjecati na premiju i to na način da činimo ovo što radimo – da se napravi fiskalna konsolidacija, da se smanji javni dug, provedu određene strukturne reforme, da se gospodarstvo oporavlja i raste. Sve su to pozitivni faktori i čimbenici koji utječu da ta premija bude čim niža, dodao je.

Marić je rekao da su očekivanja i za ovu godinu velika, zadovoljan je radom svoga tima koji posljednje 2 godine radi na javnom dugu jer je iskorak napravljen – svi su shvatili da plaćamo previsoke kamate i da ih moramo smanjivati. Treba raditi na rejtingu i biti proaktivan na tržištu, dodao je. Iako su predviđanja da će 2018. biti ‘mirnija’od 2017. u smislu ukupnih iznosa, no Marić kaže da ne želi ‘mirniju’ godinu, mi ćemo biti pristuni na tržištu.

Ministar je govorio o restrukturiranju autocesta, to je Vladin projekt za koji je zadužen ministar Oleg Butković. Kazao je da od ukupnog duga od oko 5 mlrd €, prva četvrtina je restrukturirana refinanciranjem međunarodnog tržišta, drugu i treću će restrukturirati na domaćem tržištu jer za to interes postoji, a razgovori su u poodmakloj fazi. Podsjetio je na činjenicu da smo prije nekoliko godina govorili o prodaji, koncesioniranju, monetizaciji autocesta, a danas imamo potpuno drugačiji model gdje RH upravlja stvarima i na adekvatan način prepoznaje vrijednost i važnost autocesta i cesta.

Smatra da je priča o HŽ-u već godinama teška, konzumira mnogo proračunskog novca, a rezultati iziskuju dodatne napore. Vjeruje da Vlada ima dovoljno snage i mogućnosti i tu napraviti iskorak.

Govoreći o Uljaniku, rekao je da je to izazov koji traje već više od 30 godina. Kada zbrojimo koliko se ulagalo i plaćalo, taj problem se opet otvara, mi smo kao Vlada odgovorni, a znamo da ne možemo od toga bježati. Moramo biti odgovorni i prema zaposlenicima i prema održavanju proizvodnje, a da smo sretni i zadovoljni, naravno da nismo, dodao je. Očekuje da će do kraja siječnja dobiti nekakav pravorijek da Vlada vidi kojim smjerom može ići.

Share This Article