Lovrinović pita Plenkovića: Je li istina da je EK postavila ultimatum Vladi oko Pelješkog mosta i granice s BiH

Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović, postavio je Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću pitanje vezano uz financiranje gradnje Pelješkog mosta.

“Imamo saznanja da je Europska komisija zatražila od Vlade da se prije početka gradnje Pelješkog mosta riješi pitanje granice s BiH, u protivnom nema novca iz Europske unije. Je li to točno i što Vlada misli poduzeti?”, upitao je Lovrinović.

Kazao je da je njegova stranka informaciju o pismu Europske komisije dobili iz vrha Vlade. “Zna li za to i predsjednica i hoće li sutra u BiH razgovarati o tome?”, upitao je Lovrinović, prenosi N1.

Podsjetimo, kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation izvodit će prvu fazu izgradnje mosta Pelješac s pristupnim cestama, objavile su u petak Hrvatske ceste. Vrijednost prve faze, zajedno s pristupnim cestama, procijenjena je na 1,8 milijardi kuna.

Pelješki most proglašen je projektom od iznimnog strateškog značaja za zemlju, ukupna vrijednost projekta je 526 milijuna eura s uključenim PDV-om, vrijednost prihvatljivih troškova 420 milijuna eura, od čega se sredstvima Europske unije sufinancira 85 posto, dakle sa 357 milijuna eura. Odluku o sufinanciranju najvećeg hrvatskog projekta ikad Europska komisija donijela je u lipnju 2017. Izgradnja samog mosta, dugog 2,4 kilometra, i visokog 55 metara, trebala bi trajati 36 mjeseci od početka radova s tim da će most imati četiri prometna traka.

Share This Article