Počinje škola – učenika je sve manje, a učitelja sve više

Sutra počinje novo polugodište za pola milijuna učenika, a studenti se već naveliko spremaju za ispitne rokove. Istodobno, prosvjetari se pripremaju za dugoočekivanu reformu školstva.

Bolje ikada nego nikada, slažu se mnogi kada je riječ o reformi školstva u Hrvatskoj. Toliko puta najavljivana, nikada u ovih 27 godina provedena! Zato je ovaj put stvar u svoje ruke uzeo sam premijer. Na čelu je tijela za provedbu strategije znanosti i obrazovanja. Resorna ministrica ima velike planove za ovu godinu. Za početak eksperimentalne.

Možda smo prvi put na pragu provedbe reforme, ali bismo se mogli pitati za koga ako se ne promijeni demografska politika. Sve je manje učenika, nestalo je čak dvije i pol tisuće razreda. A učitelja je sve više. Za područje matematike, informatike, stranih jezika, hrvatskog velika je potražnja, dok je suficit učitelja primarnog obrazovanja.

Onaj drugi oblik odlaska, onaj na stipendije do 6 mjeseci, treba poduprijeti. Prošle godine to je iskoristilo dvije i pol tisuće studenata, a za ovu spremno je još novina. Europski socijalni fond financira projekt putem kojega naši studenti u području STEM-a i informacijsko-komunikacijskih tehnologija mogu dobiti stipendije za odlazak na stručnu praksu u inozemstvo, piše HRT.

Share This Article