Panika kakva se ne pamti zavladala je na Havajima, javili da stiže balistička raketa

Panika kakva se ne pamti zavladala je na Havajima. Stanovnicima te američke savezne države stigla je poruka da hitno traže sklonište jer prema njima putuje balistička raketa. 38 minuta trajala je panika – naknadno je objavljeno da je uzbuna lažna – a za sve je kriv jedan čovjek koji je pritisnuo pogrešan gumb.

Milijun i pol stanovnika Havaja i brojne turiste očekivano je odmah uhvatila panika. Turisti su se sjatili u predvorja hotela tražeći odgovore i zaštitu. Neki su čak dijete htjeli skloniti u kanalizacijski otvor.

Situacija je trajala 38 minuta, kada je objavljena druga poruka – da je riječ o lažnoj uzbuni, izazvanoj greškom pojedinca.”Radilo se o proceduri koja se događa na kraju smjene, kada provjeravaju da sustav funkcionira. Zaposlenik je pritisnuo krivi gumb”, rekao je guverner Havaja David Ige.

Mnogi su se odmah zapitali kako je moguće da sustav ne poznaje princip višestruke provjere, prije slanja ovako osjetljivih alarma.

“Duboko se ispričavam zbog problema i panike koju smo danas stvorili. Prihvaćam odgovornost za ovo što se dogodilo, ovo je moj tim, pogriješili smo i učinit ćemo sve da se to ne ponovi”, poručio je Vern Miyagi iz havajskog Ureda za upravljanje hitnim situacijama.

Nadležni obećavaju da odsad jedna osoba neće moći ni na koji način sama poslati slično upozorenje. Otočje koje je Sjevernoj Koreji najbliža američka država ovaj dan će pamtiti uz nadu da se prava situacija nikada neće dogoditi, javlja RTL.

Facebook Komentari