Pahoru austrijski i mađarski predsjednici otkazali ručak, bit će hrvatska predsjednica i Talijan

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na svečanom je ručku koji je na Brdu kod Kranja, prigodom početka svojeg novog mandata, priredio slovenski predsjednik Borut Pahor za šefove susjednih država – Italije, Austrije, Mađarske i Hrvatske.

Doznajemo da su mađarski i austrijski predsjednici sinoć otkazali najavljeni dolazak. Dakle, na ručku će, uz našu predsjednicu i slovenskog domaćina, biti još samo talijanski predsjednik Sergio Matarela, piše HRT.

Na susret kod Pahora, mađarski predsjednik nije došao zbog obveza u Budimpešti, a austrijski zbog teške bolesti člana obitelji.

Neslužbeno druženje iskoristit će za učvršćivanje dobrosusjedskih odnosa i suradnje susjednih država, najavljeno je iz Ureda slovenskog predsjednika.

Na početku ručka predsjednici će održati prigodne govore i zdravice. Pahor je tijesno osvojio drugi mandat u drugom krugu u studenom. U inauguracijskom govoru zauzeo se za provedbu arbitražne odluke o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu koju Hrvatska ne priznaje. Bilo je to ovog tjedna i njegova ključna poruka u prvom posjetu Bruxellesu. Od Europske komisije Pahor je tražio aktivniji napor u provedbi arbitražne odluke.

Predsjednik EK Jean-Claude Juncker spor je nazvao bilateralnim za jednu i europskim za drugu stranu te ponudio posredištvo Komisije. Pri tome je prigovorio objema državama da za Europu nevažnim sporom šalju lošu poruku zemljama zapadnog Balkana čiji bi europski put, kako je rekao, mogao stati dok same ne riješe svoje sporove.

Svečani ručak u Brdu kod Kranja neformalna je i prijateljska prigoda da slovenski predsjednik i hrvatska predsjednica pokušaju barem malo približiti stajališta. A ona su trenutačno posve suprotna, piše HRT.

Facebook Komentari