Matijević Vrsaljko – zašto žene povlače prijave za zlostavljanje

Visoki sud časti HDZ-a jednoglasno je iz stranke izbacio požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, optuženog za obiteljsko nasilje. Tomaševića se sumnjiči se da je suprugu verbalno i tjelesno, kontinuirano zlostavljao dvije godine. U listopadu prošle godine, nasilje je kulminiralo tjelesnom ozljedom. Javno je negirao zlostavljanje i sve nazvao bračnim razmiricama.

Jučer je, neočekivano, Tomaševićeva supruga Mara povukla sve optužbe. Županova supruga dugo je i neuspješno tražila pomoć od institucija, pa i bivše suprugove stranke. Iznenadila je izjava ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić koja je povlačenje optužbi komentirala: “To vam je tako u braku, u osobnim odnosima. To je dinamika u koju ne mogu ulaziti. Žena vjerojatno ima svoje razloge”. Ministrica se zatim oglasila i priopćenjem u kojem naglašava da je u privatnom i poslovnom okruženju uvijek imala nultu stopu tolerancije prema bilo kojem obliku nasilja.

“Žene najčešće povlače prijave za zlostavljanje partnera jer imaju ministre koji relativiziraju nasilje. Ministrica nije uvjerljiva i ja se ove ministrice koja poručuje ‘Odi doma, smiri se’ – bojim”, kazala je u Dnevniku 3 odvjetnica Ljubica Matijević Vrsaljko. Za gospođu Maru Tomašević kazala je kako mjesecima vapi za pomoći. “Postupak je u tijeku, nemam dojam da je reakcija institucija bila brza i odlučna. Obraćala se i najvišim instancijama, a u prosincu je ukinuta mjera opreza. Čovjek se umori, a tu je pritisak djece, osuda okoline, nedostatak pomoći institucija “, poručila je Vrsaljko. Nije mogla odgovoriti hoće li i kako tužiteljstvo odraditi ovaj slučaj jer nije imala uvid u spis, a sve ovisi o dokazima. “Činjenica da je povučena optužba ništa ne znači – postupak ide dalje po službenoj dužnosti”, zaključila je.

Psihijatar Gruden o Mari Tomašević i povlačenju optužbi protiv supruga: Ovo što ću vam sada reći će, pouzdano znam, naljutiti većinu žena

Facebook Komentari