Izetbegović smatra kako Erdogan neće posredovati u BiH nakon posjeta Predsjednice RH

Bošnjački član BiH Predsjedništva Bakir Izetbegović dao je naznake kako turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan neće posredovati oko izmjena izbornog zakona u BiH, što bi od njega u Ankari trebala zatražiti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

“Ako su točni medijski napisi da je jedan od razloga odlaska predsjednice Hrvatske u posjetu Turskoj razgovor o izmjenama izbornog zakonodavstva u BiH i intervencija predsjednika Erdogana po tom pitanju, onda je to proizvod potpuno pogrešnog razumijevanja mojih prijateljskih odnosa s predsjednikom Erdoganom i odnosa BiH i Turske”, rekao je Izetbegović za portal Faktor kojega se smatra jako bliskim njegovoj Stranci demokratske akcije (SDA). Istaknuo je da se Turska nikada nije miješala u unutarnje odnose u BiH nego se “naprotiv, potpuno korektno odnosila i snažno podržavala jasne prioritete BiH koji se odnose na članstvo u EU-u i NATO-u, reformske procese i ekonomski napredak”.

Potvrdio je kako se od Turske može očekivati potpora, no ne za izmjene izbornog zakona na način kako to očekuju bosanskohercegovački Hrvati nego za presudu u predmetu Međunarodnog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu koji se odnosi na provedbu prava nacionalnih manjina. “Od Turske možemo očekivati načelnu potporu BiH u skladu sa stavovima Vijeća EU-a za vanjsku politiku, koje naglašava potrebu provedbe presude Sejdić-Finci i izmjene izbornog zakona koji neće prodonijeti daljim nacionalnim podjelama”, rekao je Izetbegović.

Facebook Komentari