Porfirije na HRT-u odgovorio i na pitanje što misli o beatifikaciji kardinala Alojzija Stepinca

Episkop Srpske pravoslavne crkve i mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije bio je gost Intervjua tjedna Jasmine Popović. U emisiji je bilo riječi o odnosima Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve te s kojim se problemima suočavaju pravoslavni vjernici u Hrvatskoj.

Vjernicima je za Božić uputio poruku mira. “Međutim, da bismo bili mirotvorci, moramo nositi mir u sebi mir – povezanost s Bogom, praštanje, pokajanje, ljubav i prepoznavanje drugog čovjeka kao ravnopravnog sebi”, kazao je. Upozorio je kako među nama mnogo ljudi živi u krajnjoj bijedi i siromaštvu, ali kod njih nije naišao na beznađe jer nisu robovi konzumerizma. “Što smo bliži čovjeku, bliži smo Bogu. Čovjeka ništa ne može ispuniti kao ljubav prema drugom čovjeku, kao i ljubav drugoga prema nama”, kazao je.

Odgovorio je i na pitanje što misli o beatifikaciji kardinala Alojzija Stepinca. “Nije to dio moje kompetencije da se javno očitujem o tome jesam li ‘za’ ili ‘ne’. O tome ne odlučujem, a razgovori koje smo vodili na tu temu nisu bili razgovori o tome jesmo li ‘za’ ili ‘protiv’ – nego smo s raznih aspekata sagledavali osobu Alojzija Stepinca”, kazao je mitropolit Porfirije.

Odnose Katoličke crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne crkve ocijenio je dobrima. Svjesni smo da njegujemo iste vrijednosti i da susrećemo ista iskušenja. “Ti odnosi uvijek mogu i trebaju biti bolji, a međusobnu bliskost moramo češće svjedočiti kako bismo odagnali predrasude i nepovjerenje”, kazao je.

Facebook Komentari