Slovenska ofenziva: Sedam ribara i deset policijskih plovila RH nezakonito je ušlo na područje Slovenije, kazne za ribare do 41 tisuću eura!

Od 30.12. 2017 do 2.1. sedam ribara i deset policijskih plovila RH nezakonito je ušlo na područje Slovenije’, odgovorili su za N1 iz slovenske policije.

Postupak se vodi po prekršajnom zakonu, a tko po završetku postupka ne plati kaznu, može mu biti zabranjen ulazak u Sloveniju, javlja naša reporterka N1.

Podsjetimo, nakon što su hrvatski ribari čuli da Slovenija najavljuje kazne za one koji love u moru koje nakon jednostrane primjene arbitražne odluke smatraju svojim, uglavnom su odustali od isplovljavanja i sve se češće spominje da od nadležnih institucija i tijela kane tražiti neku odštetu. Ipak, neki su se odvažili zaploviti u lov na “spornom” području.

Stanje je i dalje mirno u Savudrijskoj vali, ali nakon što je slovenska strana najavila mogućnost kazne od nekoliko desetaka tisuća eura uvukla se bojazan među hrvatske ribare.

Slovenski ribari i dalje love na polovici zaljeva zbog, kako kažu, dobrosusjedskih odnosa s hrvatskim kolegama koje ne žele kvariti dok se dvije države ne dogovore oko granice.

Slovenska inspekcija pak piše kazne, a iz slovenskog Ministarstva poljoprivrede kažu da se one za pravne osobe za lov u nedopuštenom području kreću od 1.200 do 41.000 eura, a za privatne osobe od 420 do 33.000 eura.

I slovenska policija može kazniti hrvatske ribare, i to za ilegalni prelazak granice.

Facebook Komentari